- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске банке ускоро почињу тестирање дигиталне рубље

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Руске банке потврђују спремност да тестирају реално пословање дигиталним рубљама, које Централна банка планира да почне у августу. Дигитална рубља имаће особине и готовинског и безготовинског плаћања, а издаваће је Централна банка Русије.
У овој фази би требало да се обављају једноставне операције са дигиталном рубљом, као што су отварање и затварање дигиталних новчаника, њихово допуњавање и трансакције између појединаца, као и плаћање роба и услуга дигиталним рубљама помоћу QR-кода. У тестирању ће учествовати 13 банака које су потврдиле техничку спремност. Први прави клијенти биће ограничени круг људи – углавном запослени у банкама.
Из Централне банке још поручују да се надају да ће дигитализација новца допринети бржем, сигурнијем и једноставнијем плаћању. Она би требало да доведе до веће конкуренције између финансијских организација, смањења трошкова платних услуга и трансфера новца.
Коришћење дигиталне валуте за грађане биће врло једноставно, јер ће читав процес личити на оно како се већ користе мобилне и платне апликације, или електронски новчаници, наводи се на званичном сајту Централне банке.
Моћи ће да се користи онлајн, али и да служи као средство плаћања у офлајн режиму, односно, при одсуству интернета.
Грађани ће моћи да конвертују рубљу из једног облика у други, па ће овај облик новца моћи да се користи и за његово чување.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала