Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић најавио четири мере за децу у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМалишани предшколског узраста у Кнез Михаиловој улици у Београду
Малишани предшколског узраста у Кнез Михаиловој улици у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Србија је прошле године једина од држава у ширем региону имала раст новорођене деце, изјавио је председник Србије Александар Вучић и најавио четири мере које ће држава донети за децу у нашој земљи.
На то су, како је рекао, утицала два битна показатеља - једно је давање више новца породицама са новорођеном децом и мања стопа миграција и почетак повратка људи у земљу, а сада ћемо, како је навео, да донесемо системске мере и за пето и шесто дете.
"То је 0.8 одсто у односу на 2020. годину, веома важна вест је то. Једини смо у ширем региону који су имали већи број. Ми смо имали 62.700 рођене деце. Једна Бугарска је имала нешто више од 53.000, Хрватска готово двоструко мање деце - 33.000. Види се резултат мера, давања новца породицама", рекао је председник гостујући на ТВ Пинк и додао: "Људи ми пишу, жале се, нема посебних мера за пето и шесто дете. Сада ћемо донети и за пето и шесто дете посебне мере да бисмо подстакли рађање", рекао је Вучић за ТВ Пинк.
Како је казао, то неће бити једнократна помоћ већ системска мера подршке која ће трајати годинама.
"Неке садашње мере трају 10, 12, 15 или готово 18 година и желимо и за пето и шесто дете да то подигнемо на тај ниво и да људе који желе да живе за своју децу замолимо да нам по том питању помогну", поручио је Вучић.
Међу мерама, председник је најавио и издвајања из буџета за болесну децу.
Навео је да је уведено много иновативних лекова, али да ће на том пољу морати да се убрза рад. Указао је и да је за 10 година на лечење и дијагностику у иностранство упућено 4.887 деце.
"Ми ћемо ове године, од данашњег дана, мимо већ планираног буџета за ретке болести и лечење у иностранству, издвојити 30 нових милиона евра, то је огроман новац", рекао је Вучић.
Најавио је и да ће се скрининг на спиналну мишићну атрофију радити у целој земљи, на сваком новорођеном детету.
Вучић је указао и на случај дечака Лава Теодоровића, чији родитељи се боре како би сакупили новац за најскупљи лек на свету, Золгенсму, који кошта око 1.700.000 евра.
"Надамо се да ћемо у наредна два или три месеца донети правилник, којим ћемо тај лек увек моћи да платимо за петоро до седморо, максимално осморо деце на годишњем нивоу", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала