Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Британски амбасадор: Нема доказа да су наводи Алише Кернс о умешаности СПЦ у шверц оружја истинити

© AP Photo / Dmitri LovetskyЗастава Велике Британије
Застава Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Нема никаквих доказа да су истинити наводи шефице Одбора за спољне послове британског парламента Алише Кернс, у којима она каже да је Српска православна црква наводно умешана у кријумчарење оружја, поручио је британски амбасадор у Приштини Николас Ебот.
Он јe навео да Кернс, као чланица парламента, наступа независно од британске владе и да информацију о тим наводима није добила у парламенту, а на новинарску опаску да је пре тога радила у Министарству спољних послова, он је рекао да информација о наводном кријумчарењу оружја ''није прошла филтере'' Форин офиса.
''Да, радила је и за Министарство спољних послова и Комонвелт раније. Мислим да је радила и за министарство одбране. Али, код ових посебних навода, одговорност је заиста на њој'', рекао је Ебот за КосСев.
Говорећи о кризи на северу КиМ рекао је да је једнострана акција Приштине од 26. маја да насилно постави градоначелнике у општинске канцеларије отежала ствари и променила ситуацију насталу након Охридског договора, када је могао да се створи простор у којем би се могла решавати различита питања.
"То не значи нужно да су Косово и косовска влада дестабилизирајући фактор у региону. Али, мислим да је та акција свакако дестабилизирајућа у смислу односа унутар ове заједнице, али и у ширим заједницама на Косову'', оценио је британски амабасадор.
Ебот је навео да се међународне дипломате ''и даље питају зашто су косовској влади овакве мере биле потребне'' које су довеле до тога да безбедносна ситуација буде нестабилна и оценио да ће за решење бити бити потребно доста времена.
Додао је да је британска влада размотрила евентуалне мере против Приштине, али да још није ништа предузела.
Истакао је да градоначелници општина не морају нужно да раде из општинских зграда, и да специјалне полицијске јединице немају улогу у насељеним срединама.
''Што се тиче уклањања тачке трења, веома је важно да те јединице специјалне полиције не само да буду смањене, већ да се заправо преместе из тих подручја'', навео је он.
Ебот се заложио и за веће присуство Еулекса на северу КиМ јер, како је рекао, иако Кфор има своју улогу, та мисија не обавља улогу полиције.
"Можда је мало дрско када британски амбасадор каже да морамо да видимо веће ангажовање Еулекса. Али ја мислим да је то неопходно, мислим да је ово простор у којем је природа рада полиције веома важна. Није изненађење ни то да би било боље да полицајци из српске заједнице нису напустили посао прошлог новембра'', рекао је Ебот.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СРБИЈА
Вучић поручио британској посланици: Не брини госпођо, ми већ спроводимо истрагу против тебе
Пећка патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СРБИЈА
Скандалозне оптужбе против Српске цркве – најава удара на три стуба опстанка Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала