Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић и Хил Пинт: Србија и Венецуела поштују начела међународног права

© Фото : Министарство спољних послова Републике СрбијеМинистар спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Иван Хил Пинт са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.
Министар спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Иван Хил Пинт са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Иван Хил Пинт оценио је данас, после састанка са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, да две земље повезују бројна питања, али најпре поштовање начела међуанродног права, повеље УН и територијалног интегритета и суверенитета.
Дачић је, након сусрета, на конференцији за новинаре најавио отварање амбасаде Србије у Венецуели, а два министра су претходно потписали споразум о укидању виза, као први у низу корака усмерених ка јачању сарадње.
"Венецуела и Србија су две братске или, ако хоћете, сестринске земље, изузетно блиске, са традиционалним пријатељским односима дугим 140 година, сада већ 141. Успели смо да у овим тешким временима и за Венецуелу и за Србију, упркос тешким притисцима, сачувамо наше пријатељство", изјавио је Дачић.
Он је додао да је председник Александар Вучић претходно приредио радни доручак за министра Хила Пинта, што није уобичајена пракса, желећи тиме да искаже своје поштовање према Венецуели и председнику Мадуру за пријатељство исказано Србији.
Двојица министара потписала су споразум о укидању виза за носиоце обичних пасоша што, како су навели, отвара могућност и за нове споразуме.
Иван Хил Пинт подсетио је да односи две земље трају 140 година, али да је у последњих 10 изграђена блиска и јака политичка веза.
"Србија и Венецуела стоје чврсто заједно у одбрани начела повеље УН, људских права, као и еколошких питања и наставићемо трајно да радимо на овим питањима заједно. Ми имамо заједнички став у готово сто одсто питања са којима се сусрећемо и то нам омогућава да направимо једну добру базу за сарадњу", навео је министар.
Он је рекао да Венецуела захваљујује Србији на чврстом ставу током свих ових година током којих је та земља била жртва великих напада и једностраних мера, као и санкција.
"Драго нам је што ће се поново отворити амбасада Србије у Венецуели, у Каракасу и сада разматрамо како да помогнемо Србији да што пре пошаље своје дипломате у Венецуелу", рекао је Иван Хил Пинт.
Што се тиче политичких односа они су изузетни, оценио је министар.
Дачић је казао да су Венецуела и Србија две братске земље, изузетно блиске, са традиционално пријатељским односима и захвалио Венецуели на њеној позицији по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије.
Српски шеф дипломатије је подсетио да је Венецуела 2015. године гласно рекла "не" чланству тзв. Косова у УНЕСКО.
Дачић је казао да је покренута процедура о братимљењу Београда и Каракаса што би створило добре основе да се сарадња настави и у наредном периоду, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Каже и да би била велика ствар да постоје директни летови до Латинске Америке, као што би, каже, и Венецуели било значајно због отварања могућности, те да Србија буде место комуникације са централном Европом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала