- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Драматично искуство: Напад орки на хрватски брод код Гибралтара /видео/

© Wikipedia / Robert Pittman/Public domainОрке, китови убице
Орке, китови убице - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Агресивно понашање јата орки код обала Шпаније и Португалије се наставља, а најновија жртва био је хрватски брод који је нападнут у Гибралтарском мореузу.
Зоран Ереш са Института „Руђер Бошковић“ каже да је испрва пловидба текла сасвим уобичајено и да се петочлана посада, након првих екцеса морске болести, добро слагала.
Из Француске су испловили 2. јула и кренули на тронедељну пловидбу. Са популацијом орки у околини Гибралтара, познатој по агресивном понашању и бројним нападима, сусрели су се четвртог дана.
„Наш први сусрет са оркама био је северно од Гибралтара 6. јула. Дошле су изненада. Једна или две одрасле са младунчетом и нежно кврцнули у труп брода два или три пута. Док су родитељи посматрали с удаљености око 20 метара, младунче је дошло тик иза крме брода. Смањили смо гас мотору и одвојили га од пропелера. У том трену је брод постао оркама незанимљив и након овог кратког сусрета удаљили су се у смеру Бискајског залива“, навео је Ереш.
Седам дана касније дошло је до другог сусрета.
„У четвртак, 13.7.2023. у 14:12. На улазу смо у Гибралтарски мореуз. Осећа се топли и влажни ваздух. Како пригодно. С леве стране се види обала Европе, а с десне Африка“, присећа се Ереш.
Каже да је издалека видео како долазе. Капетан је одмах упалио оба мотора јер су до тада једрили. План је био да упале моторе и заблокирају кормило како им не би било занимљиво.
„Тек који тренутак после спазим две велике орке, свака испод једног кормила (брод је катамаран који има два мотора и два кормила). С лакоћом су дошли до кормила поред којег су 5 до 10 секунди пливали. Затим су га кренули ударати носом и гледати наше реакције. Кажем капетану да повећа брзину како би морска струја хидродинамички стабилизовала кормило. Прате нас и покушавају и даље да ударају по кормилу. Ту и тамо успевају, али ређе. Капетан каже да је физичка сила толико велика да једва држи кормило у руци“, препричао је сарадник Института „Руђер Бошковић“.
Орке су их оставиле тек када су окренули ка копну.
„Покушај маневрисања лево-десно не помаже јер смо им и даље интересантни. Окрећемо према копну јер међу једриличарима влада веровање да орке воле море чија је дубина већа од 20 метара“, додао је Ереш за Индекс.
Орка (кит убица)   - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Китови-убице разбили брод код Шпаније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала