- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја пред СБ УН после шест година: Ракету смо лансирали због своје безбедности

© AP Photo / Mary Altaffer Севернокорејски изасланик Ким Сонг у СБ УН
 Севернокорејски изасланик Ким Сонг у СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Северна Кореја је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) да би остварила своје право на самоодбрану, да одврати опасне војне потезе непријатељских снага и сачува своју безбедност, изјавио је севернокорејски изасланик Ким Сонг у ретком појављивању пред Саветом безбедности (СБ) УН.
СБ се састао у четвртак након што је Северна Кореја саопштила да је у среду тестирала своју најновију ИЦБМ "хвасонг-18".
Представник Северне Кореје се претходни пут појавио пред СБ у децембру 2017. године, пренео је Ројтерс.
Ким је осудио то што су САД и савезници сазвали седницу СБ због севернокорејског лансирања ракете.
Заменик сталног представника САД у УН Џефри Делаурентис рекао је на седници СБ да Русија и Кина охрабрују Пјонгјанг и да Северна Кореја лансирањем ракета показује да се осећа охрабрено.
Делаурентис је истакао да су САД посвећене дипломатији и да су више пута позивале Пјонгјанг да се укључи у дијалог, наводећи да Северна Кореја није одговорила на те понуде.
Кинески амбасадор у УН Џанг Јун рекао је да је Пекинг посвећен томе да се Корејско полуострво ослободи нуклеарног наоружања и да се питања реше кроз дијалог.
Коментаришући саопштење НАТО-а да је Кина оспорила интересе, безбедност и вредности Алијансе својим амбицијама и политиком принуде, Џанг је истакао да Пекинг не изазива невоље, нити се плаши невоља.
Он је рекао да је Пекинг спреман да одговори "чврсто и насилно" на сваки акт који нарушава суверенитет и територијални интегритет Кине и мир и стабилност у кинеском суседству.
Северна Кореја је од 2006. године под санкцијама УН због својих ракетних и нуклеарних програма, што укључује забрану развоја балистичких пројектила.
Кина и Русија наводе неколико последњих година да санкције према Северној Кореји више неће помоћи и да желе да се те мере ублаже.
Кина и Русија сматрају да су заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје у региону изазвале севернокорејско лансирање ракета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала