Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик са Србима на северу КиМ: Овако изгледа Куртијево „смиривање стања“ /фото/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрби у Лепосавићу
Срби у Лепосавићу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Након недавног састанка у Братислави, између главног преговарача такозваног. Косова Бесника Бисљимија и главног преговарача ЕУ задуженог за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, донет је низ корака које је тзв. Косово спремно да учини на дестабилизацији стања на северу Косова и Метохије.
Неколико дана од тог састанка ситуација на терену је готово идентична. Оно што је највише привукло пажњу је смањење броја полицајаца специјалне јединице такозване косовске полиције, али та информација је у општинама на северу КиМ дочекана са великом скепсом.
Испред општине у Звечану слика је непромењена. Грађани су и на високим температурама и даље испред металне ограде иза које се налазе припадници турског контигента Кфора, који је као појачање стигао на север Косова пре две недеље.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрби у Звечану кажу да док Курти пред међународном заједницом глуми да ради на деескалацији, ситуација се на терену није променила.
Срби у Звечану кажу да док Курти пред међународном заједницом глуми да ради на деескалацији, ситуација се на терену није променила. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Срби у Звечану кажу да док Курти пред међународном заједницом глуми да ради на деескалацији, ситуација се на терену није променила.
„Како да се померимо одавде? Шта се то променило? Па видите ли да је овде све исто као што је било и пре тог њиховог најављивања деескалације“, каже нам један од радника општине Звечан.
„Курти је јуче рекао да на северу има 800 специјалаца, мислите да неко у то верује? То је лаж. Он је само измислио тај број јер ће сутра рећи повукао сам 200 специјалаца, а број ће овде остати исти као што је био. Опет су по целу ноћ по граду. Круже блиндираним возилима по центру и плаше народ. Преко дана су свуда полицајци у цивилу. Лов на Србе и даље траје и то сви знамо док Курти пред међународном заједницом глуми да ради на деескалацији, ситуација се на терену није променила“, забринуто додаје овај радник општине.
Пред општином је и велики број жена које и даље тврде да траже исто што и првог дана када их је, како кажу, невоља и окупација одвојила од домова и довела испред зграда општина.

„Ко би седео на 40 степени овде да није мука? Да је нормално време размишљали би о породичним окупљањима и о летовању. Ми нигде и не можемо да идемо јер су нас престравили читајући имена у Скупштини. Сваки мушкарац може бити на Куртијевом списку и где да кренемо? Нити ко може да нам дође. Не смемо никог у госте да зовемо јер не знамо када ће и где упадати специјалци. То се овде никад не зна“, наводи жена из Звечана.

У Лепосавићу идентична слика као и у Звечану. Овде су људи мало склоњени са улице, у кафићима и двориштима која се налазе преко пута зграде општине, али са истим страховима и захтевима које пре свега упућују међународним снагама.
„Ево, Кфор је овде колико и ми. Никакав инцидент се није десио овде јер смо им од првог дана рекли да нису они криви и да ми са њима немамо ништа већ са онима који су нам окупирали радна места и донели немир у наше животе. Чак и они када би смели рекли би вам да им је највећи проблем то што из Приштине долазе разне делегације које само провоцирају народ и траже инциденте“, говоре мештани Звечана.
Једна од тема међу окупљенима су и инциденти у косовској Скупштини.
„Видели сте све. То је њихова демократија. Што јуче није Росу упала у скупштину, тамо се видело ко је какав. У нашој скупштини никада инцидената није било, а цела зграда је окупирана са специјалцима са дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација, њима је место у Приштини, а не овде“, кажу људи из групе, па се скривају иза својих суграђана.
„Не смемо много да причамо. Једино да хвалимо Куртија, а онда би било да лажемо, јер њега нико на Косову не хвали. Ако причамо истину и ви ту слику објавите, одмах можемо очекивати специјалце и лисице, батине и да нам Свечља фамилију означи као терористе. Није лако...“, додају.
Подне је и температура је близу 40 степени Целзијуса. Испод сунцобрана у Звечану и из локала у Лепосавићу погледи свих грађана фокусирани су на општинске зграде и околину. Не одустају, истичу, јер тако мора.
Плаше се да ће се деескалација и оно што се догодило у Приштини опет обити о њихова леђа. Уз поздраве поручују да нас очекују и сутра јер ће они сигурно бити ту и још једном моле да не објављујемо њихова имена и фотографије на којима се виде њихова лица.
Возило тзв. косовске полиције у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
СРБИЈА
Тзв. косовска полиција повукла 25 одсто припадника са севера КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала