- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Нигерији проглашено ванредно стање због несташице хране

© AP Photo / Sunday AlambaУ Нигерији је проглашено ванредно стање због несташице хране.
У Нигерији је проглашено ванредно стање због несташице хране. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
У Нигерији је проглашено ванредно стање због несташице хране и пораста цена, а влада те земље најавила је низ мера за решавање кризе.
У четвртак је најављено да ће ђубриво и житарице одмах бити пуштене пољопривредницима, а 500.000 хектара пољопривредног земљишта и речних сливова биће активирано за целогодишњу пољопривреду.
Овај потез ће такође проширити улогу централне банке у финансирању пољопривреде, преноси РТ.
„Прогласили смо ванредно стање и представили свеобухватан план интервенције о безбедности хране, приступачности и одрживости, предузимајући одлучне акције у борби против инфлације“, рекао је председник Бола Тинубу на Твитеру.
Тинубу је нагласио да је циљ интервенције био да се промовише пољопривреда и повећа отварање нових радних места, обећавајући да „нико неће бити заостао“ у напорима његове владе да обезбеди „приступачну, богату храну“.
Атахиру Бафарава, бивши гувернер нигеријске државе Сокото, упозорио је раније овог месеца на разбојништво на северу земље, рекавши да то угрожава безбедност хране и представља „озбиљну катастрофу“.
Највећа афричка економија забележила је пораст трошкова хране и транспорта због председниковог укидања субвенција за гориво и свеобухватне реформе девизног курса од маја.
У саопштењу у четвртак, портпарол владе Деле Алаке рекао је да ће "уштеде од укидања субвенција за гориво" бити усмерене на обнову пољопривредног сектора.
Биће основан Национални одбор за робу и задужен за преиспитивање цена хране и одржавање „стратешке резерве хране која ће се користити као механизам за стабилизацију цена за критичне житарице и друге прехрамбене артикле“, рекао је Алаке.
Трошкови хране у Нигерији порасли су у мају за 24,82 одсто у односу на исто време прошле године, према подацима Националног бироа за статистику (НБС). Објашњено је да је међугодишњи раст инфлације узрокован, између осталог, поскупљењем уља, хлеба, житарица и рибе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала