- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Још један немачки гигант пропада

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗатворене продавнице
Затворене продавнице  - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Један од највећих немачких и европских произвођача плочица Стеулер отишао је у стечај.
Компанија из Бремена сама је поднела захтев за стечај због великог пада наруџбина и продаје током последњих месеци. Консултантска кућа Ебнер Стоц наводи да са компанијом ради на плану како да кроз фазу реструктурирања прође што је пре могуће.
Више од 650 радника у неколико немачких градова погођено је стечајем, преноси Б92.
Стечај у властитој режији не мора нужно да значи и гашење. Многе компаније заправо користе такав процес како би реорганизовале своје пословање да би могле да опстану на тржишту.
Стеулер није једина компанија која је отишла у стечај у Немачкој.
Пре само неколико дана Институт за економска истраживања IWH из Халеа саопштио је да је број стечајева у јуну досегао највећи ниво од 2016. године. Тај број је у односу на исти месец прошле године порастао је за 48 посто и износи 1.050.
Главни разлог за то је недавни нагли пораст каматних стопа којима се Европска централна банка (ЕЦБ) брани од високе инфлације у еврозони. Последица свега су отказани грађевински пројекти који су прескупи инвеститорима.
Минхенски институт ИФО такође је забележио нагли пораст отказаних наруџбина за изградњу станова од почетка године. У априлу су економисти навели да 25,5 одсто компанија у том сектору пати од недостатка наруџбина док је прошлог пролећа тај број износио само 8,6 одсто.
Стеулер Флисен група годишње производи 16 милиона квадратних метара плочица и један је од највећих европских произвођача. Компанија производне погоне има скоро искључиво у Немачкој и послује у 45 земаља широм света.
Стеулер плочице су иначе годинама присутне и на нашем тржишту, преноси Курир.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала