- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев кренуо путем нуклеарног тероризма: Москва упозорава на могућу катастрофу

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаКурска нуклеарна електрана
Курска нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Москва оштро осуђује планове Кијева да користи терористичке методе против руских нуклеарних електрана – то би могло да доведе до велике нуклеарне катастрофе у Европи, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Одлучно осуђујемо злонамерне планове Украјине да активно користи терористичке методе против руских нуклеарних електрана, што може да изазове у Европи нуклеарну катастрофу великих размера. Позивамо међународну заједницу и руководство Међународне агенције за атомску енергију и УН да на то обрате највећу пажњу и да најоштрије осуде неодговорно понашање Кијева“, поручила је Захарова.
Како истиче, вероватна мета украјинске провокације са дроном 14. јула била је управо Курска нуклеарна електрана у Русији.
„У граду Курчатову у Курској области, где се налази Курска нуклеарна електрана, 14. јула је пала и експлодирала беспилотна летелица. Захваљујући координисаном раду снага ПВО које чувају електрану, нису оштећени критично важни објекти. Нема жртава. Међутим, вероватна мета нове украјинске провокације вероватно је била нуклеарка што још једном указује да је кијевски режим кренуо путем коришћења метода нуклеарног тероризма“, истакла је Захарова.
Губернатор Курске области Роман Старовојт јуче је саопштио да је беспилотна летелица у току ноћи пала у Курчатову на чијој се територији налази Курска нуклеарка. Од детонације су оштећени фасада и прозори на једној вишеспратници, жртава нема, критично важни објекти нису оштећени.
Смоленска нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
РУСИЈА
Медведев: Ако је Кијев покушао да ракетира Смоленску нуклеарку, треба напасти нуклеарке у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала