- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Може умрети у притвору“: Руски патријарх позива да се заштити старешина Кијевске лавре

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља
Патријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Притварање старешине Кијевско-печерске лавре, митрополита канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павла (Лебеда) може довести и до његове смрти, упозорио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

„Са великом забринутошћу констатујем да преиначење казне митрополиту Павлу, човеку у поодмаклим годинама, са кућног притвора на притвор прети озбиљним погоршањем његовог здравственог стања и може да доведе до његове смрти у истражном затвору“, наводи се у саопштењу руског патријарха које је објављено на сајту РПЦ.

Он је додао да је митрополит Павле ухапшен због верских уверења.

„Ова судска одлука, неправедна и очигледно диктирана од стране украјинских власти, има за циљ да застраши вернике, да их натера да одустану од брањења својих верских слобода и светиња и део је великог прогона који су украјинске власти покренуле против Украјинске православне цркве. Свештено лице не може и не треба да буде подвргнуто таквим репресивним мерама због својих верских уверења“, рекао је патријарх Кирил.

Он се обратио старешинама помесних православних цркава, папи Фрањи, патријарху Коптске цркве, поглавару Англиканске заједнице, генералном секретару Светског савета цркава, генералном секретару Уједињених нација, генералном секретару ОЕБС-а, генералном секретару Савета Европе, високом комесару УН за људска права, директору Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права и известио их је о прогону митрополита Павла.
„Позивам вас да обратите пажњу на прогон канонске Украјинске православне цркве који се сада дешава у Украјини и да предузмете све могуће мере да заштитите митрополита Павла од незаконитог прогона“, наводи се у апелу патријарха Кирила.
Раније је саопштено да је суд у Украјини преиначио раније изречену казну старешини Кијевско-печерске лавре, митрополиту Павлу са кућног притвора на притвор уз могућност кауције од 33 милиона гривни (893, 5 хиљаде долара).
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
РУСИЈА
Украјински суд митрополиту Кијевско-печерске лавре одредио притвор, кауција скоро милион долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала