- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је то длакави језик и зашто је важна орална хигијена?

© Fotolia / Alexander LeonovПаста за зубе
Паста за зубе - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Орална хигијена је изузетно важна, а случај који следи је још један доказ за то.
Било је јутро, а један 64-ворогодишњи мушкарац је устао и кренуо да пере зубе. Међутим, након што је ставио пасту на четкицу и отворио уста, на свом језику је приметио нешто необично - длаке зеленкасте боје. Иако изненађен оним што види, решио је да не паничи, али након две недеље свој проблем више није могао да игнорише и решио је да посети доктора, пише Нешенал џиографик.
Доктор га је у својој ординацији испитао о историји болести, претходним терапијама које је узимао и дошао до закључка да је у питању гљивична инфекција настала услед узимања антибиотика који су му преписани због инфекције десни. Он му је сада преписао антимикотик и пуштен је кући. Изненађење је уследило на контроли када је доктор установио да се израслина слична маховни није ни најмање смањила.
Приликом прегледа, доктор је схватио да су пацијентове ситне избочине на површини језика доста другачије од уобичајених. Како није било других симптома које је пријављивао, успостављена је коначна дијагноза - "длакавог језика".

Шта је то длакави језик?

Стручан назив за стање је лингуа вилоса и поред тога што изгледа застрашујуће, оно је безопасно. Узрокује да на врху језика израсту длаке различитих боја које не могу да се скину са површине четкицом - као што је то случај код неких других обољења. Оне могу да нарасту и до 18 мм пре него што отпадну, и према неким проценама јављају се код 13 посто људи.
Проблем настаје када се између длака наталоже комадићи хране и размноже бактерије и длакама дати сепцифичну боју - браон, белу, зелену или чак ружичасту. Као фактори ризика за развој длака на језику су наведени конзумација алкохола, чаја, кафе, меке хране, затим пушење, дехидрација, лоша хигијена уста и употреба одређених лекова.
Али доктори имају решење: редовно "четкање" језика може спречити њихову појаву. Шта се десило са пацијентом? Доктори су у извештају објављеном у часопису Њу Ингланд џурнал оф медисин написали следеће: "Након 6 месеци праћења, изглед језика се вратио у нормалу упркос томе што је пацијент наставио да пуши."
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала