- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Блумберг“: Русија и Кина одржале рекордан број војних вежби у 2022. години

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаКинески и руски војник на вежби „Безбедност ваздушног простора 2017“ у Пекингу.
Кинески и руски војник на вежби „Безбедност ваздушног простора 2017“ у Пекингу. - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Русија и Кина су прошле године одржале рекордан број заједничких вежби за последњих 20 година, саопштила је агенција „Блумберг“ позивајући се на податке Националног универзитета за одбрану САД.
Према тим подацима, 2022. године су руска и кинеска војска имале шест заједничких вежби, од којих је пет одржано након почетка специјалне војне операције у Украјини у фебруару. Агенција сматра да вежбе имају политички значај.
Москва и Пекинг су значајно активирале војну сарадњу након уједињења Крима са Русијом и санкција које је Запад увео против Русије. Експерти тврде да су од 2014. године војске двеју земаља спровеле 36 заједничке вежбе, док их је током прошле деценије било десет.
САД очекују да ће Русија и Кина наставити да повећавају број заједничких вежби и у будућности и да ће још више сарађивати у војној сфери.
„Те вежбе ће постати чешће и имаће већу вредност као политички сигнал“, изјавио је експерт Националног универзитета за одбрану САД Ендрју Тефер и истакао да САД и њени савезници могу да оцене маневре Русије и Кине као неприхватљиве, ако не и агресивне.
Министарство одбране Кине је саопштило 15. јула да ће Оружане снаге Русије и Кине ускоро организовати вежбе „Север.Сарадња-2023“ на Северном мору.
Владимир Путин и Си Ђинпинг на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње  - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
РУСИЈА
Кина зове Русију да заједно владају светом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала