- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Брнабићева открила шта је главни циљ „Отвореног Балкана“

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUČKOVIĆГоран Весић, Димитар Ковачевски и Ана Брнабић
Горан Весић, Димитар Ковачевски и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Иницијативом „Отворени Балкан“ Влада Србије жели да олакша проток робе, људи, капитала и услуга, како би свима у солакшала свакодневни живот и трговину и како би се повећао стандард грађана, рекла је председница Владе Ана Брнабић.
„У оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ ми већ имамо важне резултате, а када је премијер (Северне Македоније) Дмитар Ковачевски био у Србији видели смо огромно повећање међусобне робне размене“, рекла је Брнабићева.
Она је обишла продајно место Опен Балкан - електронска наплата путарине, на наплатној станици Прешево, у смеру ка Северној Македонији у друштву председника Владе Северне Македоније Дмитра Ковачевског и ресорних министара за саобраћај, Горана Весића и Благоја Бочварског.
Брнабићева је истакла да тренутно таг за јединствену наплату путарине може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка бити омогућен и за камионе и привреду.
„У 2022. робна размена је била 1,48 милијарди евра. Србија је извезла нешто мање од милијарде, а Северна Македонија нешто више од 500 милиона. Много је веће повећање било на страни Северне Македоније, више од 56, а на нашој страни 16 одсто. Иницијатива „Отворени Балкан“ је за све стране добра ствар“, навела је премијерка.
Заједнички таг за наплату путарине у Србији и Северној Македонији профункционисао је почетком јула.
Процењује се да у току летње сезоне дневно кроз Северну Македонију прође приближно 7.000 возила са српским таблицама, преноси Танјуг.
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РЕГИОН
Рама: Да могу 1.000 пута да уђем у Отворени Балкан, 1.000 пута бих то учинио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала