- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како заштитити домаће животиње од топлотног удара

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтадо крава на улици
Стадо крава на  улици - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Високе температуре не пријају људима који спас од сунца траже у хладовини и под клима уређајима. На удару су и животиње, које такође могу да доживе топлотни удар када температура пређе 35 степени.
За време црвеног метеоаларма боравак стоке на испаши може да буде веома штетан. Зато, ево савета како да заштитите животиње од врућина, пише Дневник.

Краве

Краве су врло осетљиве животиње јер када температуре пређу преко 30 степени Целзујуса, оне доживе велики стрес који се одражава мањим узимањем хране и већом количином испијања воде, што може да резултира падом производње млека, која током лета може да се смањи и до 50 одсто.
Ове животиње такође веома тешко подносе и високу влажност ваздуха, чак и када се температуре ваздуха ниже, што опет доводи до смањења производње млека.
Како би се ови губици спречили, ево шта треба да радите.
„Код изградње штале обавезно водити рачуна о природној вентилацији. У овим тропским условима кравама би требало обезбедити велике количине свеже воде, јер одрасла грла попију преко 150 литара воде на дан, уколико је температура ваздуха преко 30 степени. Наравно, требало би их заштитити и од директног утицаја сунца тако што ће се изградити надстрешнице или посадити дрвеће. Када је храна у питању, ваљало би повећати ниво уноса енергије да би се смањио недостатак изазван смањеном конзумацијом хране. Животиње би требало да једу у касно увече или рано ујутро“, кажу у једној новосадској ветеринарској ординацији.
Ваљало би водити рачуна и о томе да у штали нема превише грла, на малој површини, а сваки дан би, док трају ове температуре требало чистити и мењати простирку и након тога дезинфиковати објекат како би се смањио број мува. Ваљало би поставити и додатну вентилацију унутар објекта и користити систем хлађења хладном водом.

Свиње

Када је реч о свињама, требало би знати да се оне хладе искључиво путем дисања, јер немају знојне жлезде, а и знају саме да потраже помоћ. У случају високих температура, свиње ће покушати саме да се расхладе, тако што ће да потраже хладније место у обору или ће се наместити у делове обора где је веће струјање ваздуха.
Осим тога, помериће се од осталих јединки, копаће док не наиђу на хладнију земљу и ваљаће се у фецесу и урину. Уколико температуре пређу 36 степени, свиње би требало прскати водом и мењати им воду за пиће.

Кокошке

Уколико температура пређе 35 степени, кокошке ће потпуно престати да носе јаја. А ако се не предузму мере заштите за време великих врућина, оне ће почети да показују знаке топлотног удара, као што су ходање около с отвореним кљуновима, лежање на земљи са раширеним крилима и узимање врло малих количина хране.
Кокошкама ћете олакшати ако им охладите воду. Најбоље је да имају плитке посуде током топлотних таласа јер их је лакше расхладити. Обавезно воду држите у хладу, а током поподнева ставите коцкице леда у посуде, како би вода што дуже остала хладна.
Кокошињац може толико да се загреје, да кокошке једноставно не могу да бораве у њему, а бисте га охладили, потребно је да направите вентилацију, ако је већ немате.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
ДРУШТВО
Кербер и Харон доносе пакао у Европу: Температуре иду и преко 40, на удару и Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала