Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Припремамо следећи састанак главних преговарача Косова и Србије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Мирослав Лајчак
 Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сумирајући радну недељу, изразио је задовољство поводом постизања споразума о деескалацији ситуације на северу Косова и мЕтохије с преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, и поручио да ради на припреми следећег састанка тзв. Косова и Србије.
„Из Дубровника сам отпутовао у Братиславу, где сам водио важне билатералне разговоре са првим потпредседником Владе Косова и главним преговарачем Бесником Бисљимијем. Наш разговор је био фокусиран на деескалацију ситуације на северу Косова, у складу са изјавом ЕУ27 од 3. јуна, и рад на примени свих споразума из дијалога. Драго ми је што смо се договорили о првим корацима ка том циљу“, навео је Лајчак на Фејсбуку*.
Како је додао, по повратку у Брисел, између осталих активности, пожелео је добродошлицу председнику Демократске партије Косова Мемлију Краснићију ради размене мишљења. Лајчак је поручио да ради на припреми новог састанка на техничком нивоу Београда и Приштине.
Он је истакао да се пре састанка са Бисљимијем и Краснићијем на Дубровачком форуму састао са хрватским премијером Андрејем Пленковиц́ем и италијаснким министром спољних послова Антониом Тајанијем.
„Форум у Дубровнику пружио је одличну прилику за дружење са кључним актерима са Западног Балкана и шире, поновно повезивање са колегама и пријатељима са којима сам разговарао и о неопходним корацима за деескалацију ситуације на северу Косова. Њих двојицу сам упознао са регионалном ситуацијом, неопходним корацима за деескалацију и повратак на дијалог под покриветељством ЕУ. Обе земље су важни партнери на Западном Балкану. Захвалан сам на подршци мом раду и радујем се наставку сарадње“, рекао је Лајчак.
Осврнуо се и на сусрете са америчким и британским колегама Габријелом Ескобаром и Стјуартом Пичом током форума у Дубровнику и захвалио министру спољних послова Хрватске Гордану Грлићу-Радману на позиву и организацији догађаја.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала