- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Распустите НАТО, потребан нам је мир: Позив из немачког Бундестага /видео/

© Фото : Twitter/Sevim Dağdelen, MdB/PrintscreenСевим Дагделен, посланик Левице у немачком Бундестагу
Севим Дагделен, посланик Левице у немачком Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Посланик странке Левица у немачком Бундестагу Севим Дагделен позвала је на распуштање НАТО јер је, како је навела, свету неопходан мир.
Дагделенова је на Твитеру објавила видео-снимак свог говора у Буденстагу током којег је говорила о “митовима о НАТО-у које шире одређене западне земље и њихови медији тврдњама да је то одбрамбена Алијанса”.

„Није ли НАТО тај који је водио рат против Југославије, кршећи при том међународно право, бомбардујући цивиле, телевизијске станице, кинеску амбасаду? Није ли то исти НАТО који је 20 година био у Авганистану узрокујући смрт више стотина хиљада цивила и чинећи ратне злочине? Зар се све то зове одбрана?“, упитала је Дагделенова.

Она је навела да је други мит да је НАТО савез демократије и владавине права што је, како каже, историјска лаж.
Указала је и на то да су САД и њени савезници у протеклих 20 година узрок смрти четири и по милиона људи и то на основу анализе познатог Универзитета Браун у САД.
Дагделенова каже да је трећи мит како НАТО брани људска права и то у време када у затвору Гвантанамо и даље трају мучења затвореника или када се оснивач Викиликса Џулијан Асанж у Америци суочава са затворском казном од 175 година, јер је у јавност изнео ратне злочине Вашингтона.
„Ко год да је чланица НАТО, губи демократски суверенитет, јер Америка увек хегемонски спроводи своје интересе. Уласком у НАТО жртвује социјалну сигурност свог становништва политиком великог наоружавања“, напоменула је Дагделен.
Она је додала да је свако пето дете у Њемачкој суочено са сиромаштвом, али да буџет за војску непрестано расте, што је срамота и „крајње је време да се распусти овај убилачки војни пакт“.
„Након 78 година, време је да Америка повуче своје војнике, укључујући нуклеарно оружје из Немачке. Потребан нам је мир, а не НАТО“, закључила је Дагделенова.
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Специјална операција у Украјини
Посланица Бундестага: Одлука о слању немачких тенкова Украјини „историјски неисправна“
Здание Бундестага в центре Берлина, Германия - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Посланица Бундестага: Немачка се спрема за рат против Русије
Зграда Рајхстага у центру Берлина у коме заседа немачки парламент - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2020
Оптужбе из Бундестага: НАТО штитио криминалце из ОВК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала