- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црвени метео аларм и у Црној Гори

© Sputnik / Бобан НововићВисоке температуре у Црној Гори
Високе температуре у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
У Црној Гори данас, а и наредних дана очекују се тропске врућине, а температура у најтоплијим дјеловима се очекује до 40 степени.
Наредних дана температура ће бити натпосјечно висока и могуће је обарање дневних температурних рекорда у појединим мјестима Црне Горе. А већ данас, на подручју Жабљака, према прелиминарним подацима Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, температура у поподневним сатима прешла је 28 степени. Тиме је оборен температурни рекорд за данашњи дан у посљедњих 60 година.
На сјеверу сјутра ће бити сунчано и јако топло. У јутарњим сатима локално могућа је појава магле. Вјетар ће бити слаб до умјерен јужних смјерова. Највиша дневна температура натпросјечно висока од 30 до 37 степени.
На југу, сунчано и веома топло, а у најтоплијим дјеловима на ширем поростору Подгорице и Даниловграда изузетно топло. У поподневним сатима на југозападу умјерен до појачани сјеверозапдни вјетар. Највиша дневна температура ваздуха у најтоплијим дјеловима до око 40 степени.
Посебан изазов за грађане Подгорице су вреле тропске ноћи када темепература се не спушта испод 27 степени Целзијуса.
У посљедњих десетак дана у подгоричкој Хитној медицинској помоћи повећан је број пацијената који се јављају због симптома топлотног удара и са стомачним вирусом, саопштили су из Хитне помоћи Подгорица.
Повећан је број пацијената који се јављају због топлотног удара. То су пацијенти који се најчешће јављају због јаких главобоља, промјена крвног притиска, осјећаја повећане жеђи и сужавања видног поља, саопштавају љекари Хотне помоћи.
Због високих температура и опасности од пожара Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је упозорење свим учесницима у систему заштите и спашавања и указао на потребу подизања оперативне спремности.
Како се наводи у саопштењу МУП-а, на подизање оперативне спремности позвали су на основу извјештаја Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе (ЗХМС) а у циљу правовременог и ефикасног дјеловања.
Напомињу да ће, на основу информација ЗХМС, наредних дана а почев од данас, подручје Црне Горе бити под снажним утицајем топлог тропског таласа који доноси високе тропске температуре ваздуха.
„Температуре ће бити знатно изнад просјечних за ово доба године и у појединим мјестима очекује се обарање дневних температурних рекорда. У најтоплијим дјеловима на ширем простору Подгорице и Даниловграда, очекује се да ће температура ваздуха достизати и прелазити 40 степени. Уколико у међувремену не дође до значајне промјене метеоролошке ситуације и промјене положаја метеоролошких система, дејство овог тропског таласа наставиће се до око 25. јула. У периоду од 20. јула у сјеверним предјелима очекује се и умјерен до појачан вјетар јужних смјерова, а у планинским предјелима повремено на ударе и јак. У периферним сјеверним, сјеверозападним и сјевероисточним предјелима, повремено у поподневним сатима (посебно у периоду од 18.-20. јула) у планинама ће долазити до појачаног развоја облака са условима за локалну изоловану појаву краткотрајне кише са грмљавином“, наводи се у саопштењу МУП-а.
Ова метеоролошка ситуација, упозорили су, може условити пожаре на отвореном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала