- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Десетине мачака заражене вирусом Х5Н1, први пут у јеку глобалног ширења новог соја птичјег грипа

CC0 / пиксабеј / Мачка
Мачка - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је широм Пољске више десетина мачака заражено птичјим грипом, али, како се наводи, нема оболелих међу људима и степен ризика за обољевање људи је низак.
У саопштењу СЗО се наводи да је ово први пут да је у јеку глобалног ширења новог соја вируса Х5Н1 пријављен оволики број мачака заражених птичјим грипом на тако широком географском подручју, преноси АП.
Из СЗО је потврђено да су крајем прошлог месеца пољске власти обавестиле званичнике здравствене организације УН о необичном угинућу више од 45 мачака у 13 региона Пољске, као и да је током прошлонедељног тестирања потврђено да је још 29 мачака у Пољској заражено вирусом Х5Н1.
Од јуна, најновија варијанта Х5Н1 пријављена је код птица и других животињских врста у Азији, Африци, Европи и Америци, а из СЗО је саопштено да је од 2020. године пријављено десетак случајева ове инфекције код људи.
Научници се брину да би све већи број случајева Х5Н1, посебно код животиња које имају честе контакте са људима, могао да доведе до мутације вируса који би лако могао да се шири међу људима и изазове још једну пандемију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала