- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Прехрамбени споразум фактички престао да важи

© AP Photo / David GoldmanТеретни брод са пшеницом укотвљен у луци у Одеси
Теретни брод са пшеницом укотвљен у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Црноморски споразуми фактички су престали да важе, део споразума који се тиче Русије о прехрамбеном споразуму није испуњен, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Данас су фактички престали да важе црноморски споразуми. Као што је председник Русије раније већ рекао, рок истиче 17. јула. Нажалост, део који се односи на Русију у овом црноморском споразуму до сада није испуњен. Стога се његово важење прекида“, рекао је Песков.
Према његовим речима, Москва ће се одмах вратити примени црноморских споразума чим се реализује руски део прехрамбених споразума.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Споразум је неколико пута продужаван, а рок његовог важења истиче 17. јула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала