- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Црноморска иницијатива престаје да функционише, повлачимо гаранције

© AP Photo / Khalil HamraБродови у Црном мору пред пролаз кроз Босфор
Бродови у Црном мору пред пролаз кроз Босфор - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Црноморска иницијатива престаје да функционише од 18. јула, Русија повлачи гаранције за безбедност пловидбе, затвара поморски хуманитарни коридор у северозападном Црном мору, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Министарство је навело да се руска страна противи његовом даљем продужавању, о чему су данас званично обавештене турска и украјинска страна, а обавештен је и секретаријат УН.

„То значи повлачење гаранција за безбедност пловидбе, затварање поморског хуманитарног коридора, обнављање режима привремено опасног подручја у северозападном Црном мору и распуштање Заједничког координационог центра у Истанбулу. Без учешћа Русије Црноморска иницијатива престаје да функционише од 18. јула“, истиче се у саопштењу.

Такође се наводи да у условима очигледне саботаже у реализацији Истанбулских споразума наставак Црноморске иницијативе која није оправдала своју хуманитарну сврху губи смисао.
Министарство спољних послова је нагласило да ако западне престонице заиста цене Црноморску иницијативу, онда треба озбиљно да се замисле о испуњавању својих обавеза и стварном повлачењу руских ђубрива и хране из санкција.
„Само по добијању конкретних резултата, а не обећања и уверавања, Русија ће бити спремна да размотри обнављање споразума“, додало је Министарство.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Споразум је неколико пута продужаван, а рок његовог важења истиче 17. јула.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
РУСИЈА
Русија предала Кијеву ноту о прекиду прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала