Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Надлежност је наша“: Кфор се огласио после објаве Приштине да је набавила турске дронове

CC BY 4.0 / armyinform.com.ua / Беспилотна летелица "Бајрактар"
Беспилотна летелица Бајрактар  - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Мисија Кфора је данас саопштила да примарну надлежност за ваздушни простор изнад Косова и Метохије има командант Кфора, на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244.
Што се тиче употребе свих категорија дронова и ограничења повезаних са тим, укључујући Бајрактар ТБ-2, из мисије истичу да примарну надлежност за ваздушни простор изнад Косова и Метохије има командант Кфора, на основу Резолуције Савета безбедноси УН 1244.
„Очекујемо од институција на Косову да обезбеде координацију и да се придржавају постојећих процедура“, наводи се у саопштењу мисије Кфор.
Из Кфора наводе да се горњи ваздушни простор Косова и Метохије може користити „само за прелет из једне земље у другу комерцијалним летовима“, а да се доњи може користити и за посебне летове, од случаја до случаја и уз претходно одобрење команданта Кфора.
Додаје се да Кфор у потпуности остаје фокусиран на обезбеђивање сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову и Метохији у складу са својим мандатом.
„Кфор наставља да подржава развој Косовских безбедносних снага, у оквиру њиховог првобитног мандата, укључујући операције цивилне заштите као што су гашење пожара, уклањање експлозивних убојних средстава, потрага и спасавање и одговор на изливање опасног материјала“, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.
Премијер привремених приштинских институиција Аљбин Курти у недељу је саопштио да је војска тзв. Косова добила беспилотне летелице Бајрактар ТБ-2 купљене од Турске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала