- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Не излазите без преке потребе: Препоруке лекара - срце највише погођено врућином, како га сачувати

© Sputnik / Лола ЂорђевићВозило Хитне помоћи на улици
Возило Хитне помоћи на улици - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Због колапса изазваних врућином и високим температурама екипе Хитне помоћи у Београду и Шапцу имале су већи број интервенција на јавним местима него обично и апеловале на грађане да не излазе напоље без преке потребе и да проводе време у расхлађеним просторијама.
Докторка Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи рекла је за Танјуг да су до 10 часова екипе те службе обавиле 45 интервенција, од тога 13 на јавним местима и да су, уколико се искључе две саобраћајне незгоде, сви позиви били повезани са колапсима изазваним врућином.
Додала је да су позиви грађана током ноћи обично ређи у односу на дневне, али да су се сада практично изједначили јер су и ноћи топле.
"Интервенције ће се смањити једино ако се суграђани буду разумно понашали, што значи не излазити напоље без преке потребе. Деца не треба да се изводе напоље, а посебно не треба да излазе особе које пате од кардиоваскуларних болести. Ово време не прија никоме и ко год нема потребу да буде напољу ни не треба да буде. Наше срце је највише погођено. Срце ради под притиском на овим температурама. И некада не може да издржи и алармира како би му се помогло", рекла је Стефановић.
Она је препоручила свима да дан проводе у расхлађеним просторијама.
"Знам да старији не воле просторије које су расхлађене климом, али ако питате срце биће вам захвално због тога", рекла је Стефановић.
Додала је да уколико на улици уочимо особу која је колабирала прво је потребно да проверимо да ли је свесна. Како објашњава, ако особа не реагује на дозивање и ако не реагује на бол сигурно је без свести и у том случају потребно је позвати Хитну помоћ.
"Уколико особа долази свести и буде јој мало боље слободно јој дајте да једе и пије и уведите је у расхлађену просторију. Ако се и поред тога не осећа добро, позовите Хитну помоћ и останите уз њу док екипа не дође", рекла је Стефановић.
Саветовала је све који морају да одлазе на посао и да користе возила градског превоза, у којима некада има, а некада нема клима уређаја, да са собом увек носе неку течност, нешто слано и слатко.
"Срцу су потребни шећери, попут воћа. Али и нешто слано пошто путем знојења тело губи електролите. То ће вам много поћи да пребродите овакав дан", рекла је Стефановић.
Докторка Вера Терзић из шабачке Хитне помоћи навела је да је та служба у последњих 48 часова обавила 192 прегледа, од тога 37 теренских, а како је појаснила највећи број односио се на колапсе на улици и повреде.

"Апелујемо на наше суграђане да не излазе у периоду од 9 до 18 часова. Ту препоруку смо продужили јер су сада и ноћи јако топле", рекла је Терзић.

Препоручила је да уколико из неког разлога грађани ипак морају да напусте расхлађене просторије, да буду лаганије обучени и да бирају гардеробу израђену од природних материјала.
"Носите са собом бочицу воде. Уколико радите на сунцу заштитите главу и правите што чешће паузе", рекла је Терзић.
Када је у питању понашање на купалиштима Терзић је саветовала грађане да не улазе прегрејани у хладну воду.
"Никако после оброка, а трудите се да смањите унос алкохола и кофеинских производа", навела је Терзић.
Анкета
Како се „борите“ са температурним ударом?
Човек се расхлађује водом из фонтане - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
ДРУШТВО
Тропски удар: Црвени метео-аларм на снази у целој Србији, температура скаче
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала