- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нова помоћ за младе и незапослене: Држава најавила конкурс којим даје од 3.000 до 50.000 евра

CC0 / Pixabay / Новчанице евра
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Министарство привреде расписало је данас јавни позив за доделу бесповратних средстава по Програму подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и младе у 2023. години.
Право да се пријаве на Јавни позив за ову врсту помоћи државе имају предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева, односно у 2021, 2022. или 2023. години, као и предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније пет година у односу на годину подношења захтева, односно у 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. или 2023 години, а чији оснивач и законски заступник је физичко лице старости до 35 година.
Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, који је по овлашћењу председнице Владе предузео овлашћења министра привреде до избора новог министра, истакао је да Влада на овај начин пружа подршку оснивању и опстанку нових предузећа, као и младим предузетницима.
"За овај програм је из буџета издвојено 300 милиона динара, а та средства се потпуно бесповратно додељују почетницима у пословању и младима, како бисмо им помогли да развију свој бизнис. Преостали износ инвестиционог улагања ће се финансирати из кредита Фонда за развој. Позивам почетнике у бизнису и младе да се пријаве и на тај начин додатно оснаже свој бизнис јер је ово заиста одлична прилика за њих, што се и показало у претходним годинама“, рекао је Мали и додао да износ укупно одобрених средстава по захтеву, укључујући и бесповратна и кредитна средства, не може бити мањи од 400 хиљада динара, нити већи од шест милиона динара, наводи се у саопштењу Министарства привреде.
Он је рекао да се јавни позив за ову врсту помоћи односи на сва незапослена лица и привреднике који су у почетној фази развоја за доделу бесповратних средстава за набавку опреме, алата и доставних возила, текуће одржавање пословног и/или производног простора, као и за оперативне трошкове (до 20 одсто укупног улагања).
Ова финансијска подршка привредницима представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава државе и 70 одсто повољног кредита Фонда за развој. Уколико привредни субјекти припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености у складу са чланом 12. Закона о регионалном развоју и актом Владе којим се утврђује јединствена листа развијености региона и јединица локалне самоуправе, у том случају је комбинација 40 одсто бесповратних средстава државе и 60 одсто повољног кредита Фонда за развој.
За привредне субјекте чији су оснивачи млади до 35 година старости, 35 одсто су бесповратна средства државе, а 65 одсто повољни кредити Фонда за развој. Уколико привредни субјекти припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености, онда је реч о 45 одсто бесповратних средстава државе и 55 одсто повољног кредита Фонда за развој.
Јавни позив је отворен док износ тражених бесповратних средстава не премаши износ расположивих средстава за спровођење Програма за 35 одсто, колико је просечан проценат одбијених, као и одусталих захтева пре решавања у претходним годинама, а најкасније до 31.12.2023. године.
Све информације и потребну документацију заинтересовани могу пронаћи на интернет страни Министарства привреде: привреда.гов.рс и Фонда за развој: фондзаразвој.гов.рс, као и на порталу предузетниство.гов.рс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала