- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривене тајне смеђег патуљка: Најхладнија звезда изненадила астрономе

CC0 / Pixabay / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Научници са Универзитета у Сиднеју открили су тајне најхладније звезде која производи интригантне радио таласе. Ово је прво такво откриће у астрономији до сада.
Научници са Универзитета у Сиднеју открили су најхладнију звезду која емитује радио таласе икада откривену. Звезда, названа WISE J0623, је браон патуљак величине између обичне звезде и планете. Резултати истраживања о тој звезди, објављени у часопису Астрофизикал џурнал летерс, детаљно описују детекцију пулсирајуће радио емисије ове звезде.
Упркос томе што је отприлике исте величине као Јупитер, ова патуљаста звезда има много јаче магнетно поље од нашег Сунца. Придружује се само неколицини познатих ултрахладних патуљастих звезда које генеришу репетитивне радио сигнале, објашњава Кови Роуз, кандидат за докторске студије на Универзитету у Сиднеју, у чланку за Конверзејшн, преноси хрватски Дневник.

Права реткост

Радио таласи се детектују у мање од 1.000 од преко 100 милијарди звезда у нашој галаксији. Овој реткости доприноси разлика између радио таласа и оптичког светла, који настају различитим физичким процесима. Радио емисија је резултат убрзања електрона и интеракције са магнетизованим гасом који окружује звезду.
Можемо користити радио емисију да научимо о атмосферама и магнетским пољима звезда, што би нам коначно могло рећи више о потенцијалу за опстанак живота на свим планетама које круже око њих, пише Роуз објашњавајући значај открића.
Напредак у радио-телескопима сада омогућава научницима да открију мање блиставе звезде као што су хладни смеђи патуљци. Новоидентификована звезда, WISE J0623, има температуру од само приближно 420 степени Целзијуса.
Ови хладни смеђи патуљци не могу да издрже нивое атмосферске активности који стварају радио емисију у топлијим звездама, што отежава радио астрономима да пронађу звезде као што је ова, објашњава Роуз.

Откриће направио моћан аустралијски радиотелескоп

Откриће најхладније звезде која одашиље радиоталасе омогућио је аустралијски радиотелескоп SKA Pathfinder. Са својим напредним могућностима, телескоп је прегледао готово 90 посто неба, идентификујући милионе радио извора.
Тај телескоп може видети велике делове неба у једном проматрању и већ је прегледао готово 90 посто тога. Из овог истраживања идентификовали смо близу три милиона радијских извора, истиче Роуз.
Одабиром високо циркуларно поларизованих радио извора из претходног истраживања неба, тим је успешно идентификовао звезду WISE J0623.

Накнадна истраживања потврдила и појаснила откривене сигнале

Да бисмо то надаље истражили, спровели смо накнадна проматрања с CSIRO аустралијским телескопом Compact Array и телескопом MeerKAT којим управља Јужноафрички радиоастрономски опсерваториј. Нова проматрања показала су да су сваких 1,9 сати постојала два јасна, кружно поларизована емитовања из WISE J0623, након чега следи пауза од пола сата пре следећег пара емитовања, појашњава Роуз.
WISE J0623 је најхладнији смеђи патуљак икада откривен путем радиоталаса и представља први случај постојаних радио пулсација код звезда тог типа. Његово откриће отвара и могућности за даља истраживања у пољу радиоемисије код ултрахладних патуљака.
Наше откриће даје вредан увид у механизме који стоје иза радио емисије код ултрахладних патуљака и отвара узбудљиве могућности за даља истраживања у овом пољу, истиче на крају Роуз.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала