https://sputnikportal.rs/20230717/previse-je-razloga-da-jedemo-lubenicu---naucnici-otkrili-nove-koristi-od-ovog-povrca-1158686838.html
Превише је разлога да једемо лубеницу - научници открили нове користи од овог поврћа
Превише је разлога да једемо лубеницу - научници открили нове користи од овог поврћа
Sputnik Србија
Две нове студије истраживале су однос између конзумације лубенице и побољшаних прехрамбених навика код деце и одраслих, као и утицај сока од лубенице на... 17.07.2023, Sputnik Србија
2023-07-17T23:00+0200
2023-07-17T23:00+0200
2023-07-17T23:00+0200
наука и технологија
наука и технологија
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/07/11/1158687221_0:64:1281:784_1920x0_80_0_0_9297231c14354433a66ff8ca45cd8398.jpg
Осим што је ово омиљено поврће пуно укуса и хранљивих састојака, нова истраживања су додатно расветлила његову улогу у побољшању квалитета исхране и здравља срца, јавља SciTechDaily.Студија објављена у часопису „Nutrients“ каже да лубеница може да побољша апсорпцију хранљивих састојака и општи квалитет исхране код деце и одраслих. То се истраживање заснива на анализи података, а открило је да је укупан квалитет исхране значајно бољи код особа које су конзумирале лубеницу у односу на оне које нису.Према студији, конзументи лубенице су имали већи унос дијеталних влакана, магнезијума, калијума, витамина Ц и витамина А, као и ликопена и других каротеноида, а мањи унос додатих шећера и укупних засићених масних киселина. Аутор студије Кристен Фулгони представиће резултате на годишњем састанку Америчког друштва за исхрану који ће се одржати од 22. до 25. јула у Бостону.Уз ту студију објављена је још једна која се надовезује на претходни рад како би показала да додатак сока од лубенице штити васкуларну функцију током хипергликемије.Ради се о унакрсном испитивању за тестирање учинака две недеље свакодневног узимања сока од лубенице. Посебно су посматрани потенцијални корисни учинци Л-цитрулина и Л-аргинина, два једињења пронађена у лубеници, на биорасположивост азот оксида и варијабилност откуцаја срца.Дијететске смернице за Американце препоручују од 1,5 до 2,5 шољице воћа дневно, а тренутно одрасли и деца у САД не остварују тај циљ. Узимају само око половину препоручене количине воћа сваког дана.Осим већ наведених предности, лубеница је и одличан начин да останете хидрирани, а има само 80 калорија на две шољице.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/07/11/1158687221_74:0:1205:848_1920x0_80_0_0_901a09d5abe5ddad26dd10d5afa25cc4.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, друштво
наука и технологија, друштво
Превише је разлога да једемо лубеницу - научници открили нове користи од овог поврћа
Две нове студије истраживале су однос између конзумације лубенице и побољшаних прехрамбених навика код деце и одраслих, као и утицај сока од лубенице на кардио-метаболичко здравље.
Осим што је ово омиљено поврће пуно укуса и хранљивих састојака, нова истраживања су додатно расветлила његову улогу у побољшању квалитета исхране и здравља срца,
јавља SciTechDaily.
Студија објављена у часопису „Nutrients“ каже да лубеница може да побољша апсорпцију хранљивих састојака и општи квалитет исхране код деце и одраслих. То се истраживање заснива на анализи података, а открило је да је укупан квалитет исхране значајно бољи код особа које су конзумирале лубеницу у односу на оне које нису.
Према студији, конзументи лубенице су имали већи унос дијеталних влакана, магнезијума, калијума, витамина Ц и витамина А, као и ликопена и других каротеноида, а мањи унос додатих шећера и укупних засићених масних киселина. Аутор студије Кристен Фулгони представиће резултате на годишњем састанку Америчког друштва за исхрану који ће се одржати од 22. до 25. јула у Бостону.
Уз ту студију објављена је још једна која се надовезује на претходни рад како би показала да додатак сока од лубенице штити васкуларну функцију током хипергликемије.
Ради се о унакрсном испитивању за тестирање учинака две недеље свакодневног узимања сока од лубенице. Посебно су посматрани потенцијални корисни учинци Л-цитрулина и Л-аргинина, два једињења пронађена у лубеници, на биорасположивост азот оксида и варијабилност откуцаја срца.
„Иако је узорак био мали (18 здравих младих мушкараца и жена) и потребно је више истраживања, ово доприноси постојећем броју доказа који подржавају редовни унос лубенице за кардио-метаболичко здравље. Лубеница је богат извор антиоксиданса, витамина Ц и ликопена, а све то може да помогне у превенцији болести срца“, рекао је др Џек Лосо из Школе за исхрану и прехрамбене науке Универзитета Луизијана Стејт.
Дијететске смернице за Американце препоручују од 1,5 до 2,5 шољице воћа дневно, а тренутно одрасли и деца у САД не остварују тај циљ. Узимају само око половину препоручене количине воћа сваког дана.
Осим већ наведених предности, лубеница је и одличан начин да останете хидрирани, а има само 80 калорија на две шољице.