- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата: Украјина је постала приватна војна компанија западних држава

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Украјина је постала приватна војна компанија западних земаља које преко ње воде рат против Русије, саопштио је Дмитриј Пољански, заменик сталног представника Русије при УН на седници о Украјини коју је сазвала Велика Британија.
Говорећи о терористичком нападу на Кримски мост, руски дипломата је приметио да превише ствари указује на умешаност западних обавештајних агенција у овај догађај, посебно Британаца.
"Нисам чуо никакву осуду овог терористичког акта ни од једног од западних спонзора кијевског режима. И тек треба да утврдимо у којој мери су западне, посебно британске, обавештајне службе биле укључене у припрему и спровођење овог терористичког напада. Превише ствари указује на то", објаснио је Пољански.
Руски дипломата је подсетио да су украјинске власти биле парафирале нацрт споразума са Москвом у марту 2022. године у Истанбулу, али да је Кијев одустао од мирног решења кризе под директим утицајем Лондона.
„Тада је заиста почела врућа фаза посредничког рата НАТО-а против Русије до последњег Украјинца. Украјина се, заправо, претворила у приватну војну компанију коју су ангажовали Вашингтон, Лондон и Брисел“, рекао је он на седници Савета безбедности УН.
Он је истакао и да ће Русија покренути истрагу о умешаности Велике Британије у организацији провокације у Бучи.
"У Бучи је била организована провокација. Британске тајне службе су, према мишљењу многих стручњака, имале директну улогу у њеном организовању. Објективна истрага, коју ћемо свакако спровести, показаће да ли је то истина или не", рекао је Пољански.
Истовремено, он је подсетио да „британско председавање Саветом безбедности у априлу прошле године, услед бескрупулозних процедуралних маневара, није дозволило да се одржи ванредна седница Савета безбедности УН који је тражила Руска Федерација у вези са овим провокација“.
Дмитриј Пољански је саопшто и да је Русија за 26. јул заказала седницу СБ УН о прогону Украјинске православне цркве у Украјини.
Кршење праксе УН
На почетку седнице Русија је изразила неслагање са одлуком да се позове осам земаља - чланица Европске уније и НАТО-а на састанак Савета безбедности УН о Украјини.
„Кршећи устаљену праксу, британско председништво је самостално одлучило да пружи прилику да говоре представницима осам држава-чланица ЕУ и НАТО-а и њиховим најближим савезницима, као и представнику саме ЕУ“, рекао је он.
Дипломата је подсетио да, према устаљеној пракси, на састанцима о Украјини по правилу 37, не учествују више од три земље.
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
СВЕТ
Кина у УН: Војним средствима се неће решити украјинска криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала