- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходна хаубица 2С19 мста с руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО САД неће блокирати Црно море; Експлозије у Одеси

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 509. Руске снаге одбиле су напад дроновима на Севастопољ. У нападу није било штете ни жртава. Последњи брод према прехрамбеном споразуму испловио је из луке Одесе. Руске снаге уништиле су украјинске пешадијске групе које су покушале да изврше напад у запорошком правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:25 17.07.2023
Зеленски: Са Гутерешом разговарано о обнови испорука Црним морем
Украјински председник Владимир Зеленски је изјавио да је разговарао са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом и да су се договорили да ће радити на обнови испорука намирница Црним морем.
„Разговарао сам са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом и рекао да је неопходно да се Црноморска иницијатива сачува. Договорили смо се да заједно радимо са одговорним државама како бисмо обновили производну безбедност и снабдевање намирницама Црним морем“, написао је Зеленски на Телеграму.
22:49 17.07.2023
Русија је затражила седницу СБ УН о прогону Украјинске православне цркве, саопштио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Седница је заказана за 26. јул.
22:38 17.07.2023
Сједињене Државе не верују да њихове испоруке оружја кијевским властима продужавају сукоб у Украјини, саопштила је стална представница САД при УН Линда Томас-Гринфилд.
"Пружамо и наставићемо да пружамо хуманитарну помоћ и подршку у сферибезбедности. Наше руске колеге кажу да је та подршка на неки начин разлог зашто се овај рат наставља. Подршка у сфери безбедности, укључујући и испоруке оружја које обезбеђују САД и више од 50 других земаља намењено је самоодбрани Украјине", рекла је она на седници Савета безбедности УН.
22:25 17.07.2023
Експлозије одјекују у Одеси, јављају украјински медији.
21:29 17.07.2023
САД не разматрају могућност војне блокаде Црног мора због суспензије споразума о житу, саопштио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби. Они не разматрају ни могућност ублажавања санкција Русији зарад њеног повратка споразуму.
Он је истакао да Вашингтон не види да је терористички напад на Кримски мост утицао на војне могућности Русије.
Истовремено, САД нису спремне да припишу одговорност за напад на Кримски мост било којој страни у конфликту у Украјини.
21:13 17.07.2023
Ако западне земље толико желе да споразум о житу остане на снази, могле би да дају новац за обнову цевовода за амонијак Тољати-Одеса на територији Украјине како би се испунили руски услови, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.
„Ако Запад каже да је за њих ово (очување црноморске иницијативе) од суштинског значаја, они могу да дају новац и обнове цевовод за амонијак“, рекла је Захарова јутјуб-каналу "Соловјов лајв".
Она је нагласила да би западне земље могле да издвоје новац за његову обнову из суме које троше на снабдевање Кијева оружјем.
20:59 17.07.2023
20:56 17.07.2023
Руске трупе осујетиле су покушај Оружаних снага Украјине да се пробију у област Времевског виступа, написао је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки на свом Телеграм каналу.
„Што се тиче ситуације на запорошком правцу: ситуација остаје стабилно напета, непријатељ је концентрисао снаге на обнављању борбене способности. На правцу Времевског, непријатељ је покушао да пробије нашу одбрану, али није постигао успех“, написао је он.
20:49 17.07.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди у вези са терористичким нападом на Кримски мост да је на Кијеву да одлучи како ће водити војне операције.
„Наравно, Украјина мора да одлучи како ће водити овај рат у одбрани своје територије, свог народа и своје слободе“, рекао је Блинкен новинарима.
20:29 17.07.2023
САД инсистирају да се споразум о житу продужи што је пре могуће, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
"Ово није требало да се деси и (споразум) треба да буде обновљен што је пре могуће. Надам се да све земље веома пажљиво прате овај процес", рекао је Блинкен одговарајући на питања новинара у Стејт департменту.
Он је такође изразио уверење да Руска Федерација није имала ниједан аргумент у прилог одлуке да не пристане на продужење овог споразума.
Истовремено, према његовим речима, Запад и Кијев ће размотрити опције за извоз хране из Украјине на светска тржишта у вези са повлачењем Руске Федерације из споразума о житу.
20:23 17.07.2023
19:53 17.07.2023
Амерички председник Џозеф Бајден састаће се 18. јула са изаслаником римског папе кардиналом Матеом Зупијем, како би разговарали о ситуацији у Украјини, пише Политико, позивајући се на извор.
Саговорник листа је рекао да ће Бајден са Зупијем разговарати о питањима везаним за украјинску децу у Руској Федерацији.
Ватикан је саопштио да ће Зупи провести три дана у Вашингтону. У саопштењу се наводи да је циљ кардинала „промовисање мира у Украјини“.
Раније ове године Зупи је већ посетио Кијев и Москву. Након кардиналове посете Русији, Ватикан је саопштио да се папа упознао са резултатима путовања и да разматра даље иницијативе о Украјини.
18:21 17.07.2023
„Руска војска је кренула у велику офанзиву у купјанском правцу“, саопштио је командант копнених снага Украјине Александар Сириски.
Према његовим речима, руска група је себи поставила за циљ пораз Оружаних снага Украјине у Купјанској области и наставак офанзиве у дубину украјинских борбених редова.
Да би зауставиле офанзивна дејства украјинских снага у области Артјомовска, Оружаних снага Русије активно упућују додатне снаге и средства на овај правац, чију основу чине јединице Ваздушно-десантних снага.
15:36 17.07.2023
У Брагинском округу Гомељске области пресретнут је дрон, који је прешао границу са територије Украјине, саопштио је Државни гранични комитет Белорусије на свом телеграм каналу.
„Уз помоћ дронова извршено је извиђање пограничне територије Републике Белорусије“, наводи се у тексту.
Граничари, који су се налазили на граничном делу код реке Дњепар, системом за радиоелектронску борбу су спустили дрон на воду.
14:44 17.07.2023
Украјина крши Бечку конвенцију о дипломатским односима врбујући плаћенике преко својих амбасада у иностранству, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Активности украјинских амбасада у једном броју држава које врбују држављане ових држава и странце за учешће у борбеним дејствима против Русије, грубо крше одредбе Бечке конвенције о дипломатским односима“, написала је Захарова, одговарајући на питање часописа „Међународни послови“.
Она је истакла да се овим поступцима крше закони неких држава, јер је у многима врбовање плаћеника кажњиво законом.
Захарова је додала да су покушаји Русије да скрене пажњу на ову околност били неуспешни.
14:33 17.07.2023
13:49 17.07.2023
Не може се искључити да је терористички акт на Кримски мост поново био изведен под маском прехрамбеног безбедносног коридора, изјавио је на свом Телеграм каналу председавајући Државне Думе Русије Вјачеслав Володин.
13:37 17.07.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране:
Оружане снаге Русије током претходног дана одбиле су два напада украјинске војске у правцу Красног Лимана;
У правцу Красног Лимана спречена су дејства две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије уништиле су складиште горива за војну технику оперативно-тактичке групе „Лиман“ на подручју Краматорска у ДНР;
Оружане снаге Украјине у правцу Красног Лимана изгубиле су готово 60 војника и артиљеријски систем М777;
Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан у јужнодоњецком и запорошком правцу готово 240 војника и самоходни топ „паладин“ америчке производње;
Руске снаге уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине на подручју Мале Токмачке у Запорошкој области;
Руска средства ПВО током претходног дана пресрела су три крстареће ракете „сторм шедоу“ и три пројектила вишецевног ракетног система „хајмарса“;
Руски војници одбили су у правцу Доњецка 13 напада Оружаних снага Украјине, укључујући у области Белогоровке и Марјинке у ДНР;
Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције украјинске војске поред Новојегоровке у ЛНР, Краматорска и Водјаног у ДНР;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог дана у правцу Доњецка готово 320 војника;
Оружане снаге Русије уништиле су у правцу Херсона готово 40 војника и самоходни топ „акација“ украјинске војске,
Оружане снаге Русије уништиле су готово 35 украјинских војника у правцу Купјанска.
13:31 17.07.2023
Амерички комерцијални сателит „WorldView 2“ компаније „Максар“ снимао је Кримски мост два пута у последњих месец дана, укључујући и прошле недеље, следи из података на сајту компаније.
На порталу је објављена карта региона, а сами снимци су датирани на 20. јун и 12. јул.
13:07 17.07.2023
Руски извозници ће, без обзира на прехрамбени споразум, наставити да испуњавају све уговорне обавезе, наводи се у саопштењу Савеза извозника житарица објављеном на Телеграму.
„Руски извозници житарица потврђују своју посвећеност борби против глади у свету. Русија је највећи добављач пшенице на светско тржиште. Веома ценимо поверење својих клијената и планирамо да наставимо да их снабдевамо руским житом по конкурентним ценама, без обзира на дешавања око прехрамбеног споразума“, наводи се у саопштењу.
Такође се наглашава да ће „све уговорне обавезе руских извозника житарица бити испуњене“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала