- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик најавио предлог закона за проглашење непријатеља Републике Српске

© Sputnik / Дејан СимићПрослава Дана Републике Српске, Бањалука, 09.01.2020.
Прослава Дана Републике Српске, Бањалука, 09.01.2020. - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у наредним данима предложити увођење закона којим ће бити створено право за проглашавање непријатеља Републике Српске да би, како је навео, били записани у историји као непријатељи српског народа, Српске и Устава БиХ.
"Све су стране судије биле против Устава БиХ. Све је бесмислено уколико Република Српска изгуби имовину", рекао је Додик и истакао да неће допустити нарушавање права Српске, те да је његова одговорност да штити будућност Републике.
Додик је рекао да је у БиХ на сцени континуирано политичко сукобљавање на питањима која неко ко се бори за суверену БиХ не би требало да поставља јер нема суверене земље ако у њој одлучују странци него се то зове, по свим теоријама, протекторат.
"Ми нисмо спремни на тај начин да овђе егзистирамо. Република Српска чим дође у позицију да се подигне, развије или да направимо нови искорак у развоју, истог тренутка се нађу међународне активности које то спречавају. Интервенционизам се у спречавању Српске да направи искорак, појављује дуги низ година. Последња карика јесте прича о имовини. Да би спречили Републику да направи искорак, онда се покушава продуковати проблем око имовине", истакао је Додик, пренела је РТРС.
Онда је ту каже, и Уставни суд, лажни високи представник и наравно ови из Сарајева који су сервилни у погледу тога да направе унитарну БиХ.
"То је синхронизовани напор који чине странци и део поданичког политичког Сарајева који иду за тим да ту сметњу, по њима, која се зове Република Српска, ако не могу да је укину, онда да је до те мере обесмисле да она сама ће себе угасити", рекао је Додик.

Србима не може бити наметнута прича о Сребреници

Додик је рекао да Србима не може бити наметнута прича о Сребреници, где се догодио тежак злочин и нагласио да Бошњаци покушавају од тога да направе мит у којем би требало осудити Србе.
"Не можете нас натерати да прихватимо ваша тумачења. У Подрињу сте убили 3.400 Срба. Ниједна хашка пресуда не говори да је у Сребреници страдало више од 4.100 Бошњака, а они упорно говоре о 8.500 жртава, што нико није доказао", рекако је Додик новинарима у Бањалуци.
Према његовим речима, постоје докази да је живо више од 120 Бошњака чија су имена на таблама жртава, те да је једна жена тражила да посмртне остатке њеног мужа изместе из Поточара и сахране на месту на којем је погинуо.
Наглалсио је да Бошњаци не желе да виде српско страдање и указао да се прави разлика између црних и белих марама - да црне немају право на бол, а беле имају.
Додик је нагласио да је у Америци 15 година слободно живела Елфета Весељи, која је свирепо убила малог Слободана Стојановића (12) из Зворника.
"Сви су знали да она постоји, али нико од муслимана није потегао ниједан корак да ту жену приведе правди", указао је Додик.
Истакао је да Бошњаци тврде да није почињен злочин над Србима и на слободи држе ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића - не желе да га осуде ни у Хагу, ни у БиХ.
"А, онда је он почео јавно да оргија, што је доказ његове жеље да се врати у политику", нагласио је Додик.
Говорећи о последњим ратнохушкачким Орићевим изјавама, Додик је навео да нико ништа није боље ни очекивао од човека који је убио судију Слободана Илића и за то није одговарао и који је командовао свирепим убиствима Срба на простору Подриња.
Указао је и да је остала чињеница да су многи који је требало да сведоче у Орићевом предмету елиминисани или нестали, те да се намерно чека да време учини своје.
"Бошњаци немају мит око кога могу да се окупе, те покушавају да то направе од Сребренице у коме би требало да се осуде Срби. Да, тамо се десио тежак ратни злочин у коме је страдало много невиних људи, али је исто тако било много невиних жртава на страни Срба. Разлика је у интерпретацији - српске жртве су небитне за међународни фактор, а бошњачке се величају", казао је Додик, пренела је Срна.
Он сматра да је то део потребе да Американци оправдају своја злодела која су чинили у Српској током рата, бацајући бомбе са осиромашеним уранијумом на Србе.
"За све што се десило у Сребреници одговарала је српска страна, за разлику од муслиманске, на којој нико није осуђен за злочине", навео је Додик.
Спреман је, казао је, да се поклони свакој жртви, али не и да прихвати наметнуте кривице и политичке одговорности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала