Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар представио извештај у Конгресу: Позив Србији и Косову да испуне договоре, кључна обавеза ЗСО

© Фото : YouTube/House Foreign Affairs Committee Republicans, snimak sa ekranaГабријел Ескобар пред Комитетом за спољне послове Представничког дома у Вашингтону
Габријел Ескобар пред Комитетом за спољне послове Представничког дома у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар представио је пред Комитетом за спољне послове Представничког дома у Вашингтону извештај о ангажману САД на Балкану и позвао још једном Србију и тзв. Косово да испуне споразуме, наводећи да је кључна обавеза Косова да формира Заједницу српских општина.
Ескобар је у извештају поручио да се политика САД на Западном Балкану заснива на једноставном принципу - наставак интеграције региона у евроатлантске структуре.
„Та интеграција јача Европу као геостратешког партнера; учвршћује демократско управљање и владавину права; чини земље Западног Балкана сигурнијим и просперитетнијим – а тиме и регион као бољи безбедносни и трговински партнер за Сједињене Државе“, рекао је Ескобар.
Он је подсетио на тензије на северу покрајине и позвао обе стране да испуне све своје обавезе, неопходне за наставак напредовања на њиховом европском путу.

Тежак однос Београда и Приштине

Однос тзв. Косова и Србије описао је као тежак, али и додао да је ЕУ у фебруару и марту уз снажну подршку САД постигла напредак у Споразуму о путу нормализације односа и имплементације анекса који пружа оквир кроз који Београд и Приштина испуњавају своје обавезе.
Истакао је да је кључни елемент испуњавање обавеза тзв. Косова преузетих 2013. године, а то је да се формира Заједница српских општина.
„Заједница би оснажила општине са заједничким интересима, језиком и културом за координацију о заједничким изазовима у пружању неких јавних услуга, укључујући образовање, здравствену заштиту и локални економски развој. Штавише, Косово и Србија договорили су да међусобно признају документа и националне симболе. И, што је најважније, према том споразуму, Србија више неће лобирати против Косова за чланство у међународним организацијама“, наводи Ескобар у документу.

После постизања споразума насиље и провокације

Додао је да је, од када су стране постигле све споразуме, било озбиљних провокација, а дошло је и до ескалације тензија и неприхватљивог насиља српских демонстраната против Кфора, полиције и новинара на северу покрајине.
Као одговор, НАТО је распоредио резервне елементе за појачање мисије, навео је Ескобар и додао да је побољшано држање на северу покрајине како би се обезбедила безбедност и сигурност.
„Са ЕУ смо позвали на хитну деескалацију, укључујући одржавање нових општинских избора и избора за градоначелника у четири општине на северу Косова у којима учествују етнички Срби и на поновно фокусирање на примену споразума постигнутог у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ. Заједно са нашим европским партнерима, остајемо ангажовани на Косову и Србији, позивајући обе стране да испуне све своје обавезе које су неопходне за наставак напредовања на оба њихова европска пута“, навео је Ескобар, пренео је „Косово онлајн“.

САД подржавају Високог представника у БиХ

Када је реч о Босни и Херцеговини, Ескобар је рекао да председник Републике Српске Милорад Додик остаје фокусиран на, како каже, „демонтажу Дејтонског мировног споразума и државног устава“, а да САД остају чврсте у подршци Високом представнику у БиХ у супротстављању претњама Дејтонском споразуму.
Навео је и да се у Црној Гори види обновљен замах ка остварењу европске будућности, а недавне председничке и парламентарне изборе оценио је као слободне и мирне.
Указао је и да су и Албанија и Северна Македонија отвориле преговоре о приступању ЕУ те да су те две земље солидни партнери у подстицању нормализације између Србије и тзв. Косова и чврсти савезници НАТО-а.

„Кремљ храни дезинформације“

Ескобар је навео да су трансатлантске и европске интеграције од суштинског значаја за, како је рекао, смањење штетности утицаја Русије и Кине, али и корумпираних локалних актера, који покушавају да дестабилизују регион и ометају интеграцију.
Наводи да Русија остаје ексклузивни снабдевач природним гасом неким земљама на Балкану, што је, како је навео, озбиљна претња регионалној безбедности.

„Чак и док води рат у Украјини, Кремљ шири дезинформације – често на српском језику излазе са циљем да сеју поделе, неповерење и међуетничке и верске тензије“, казао је.

Додао је да САД треба да нуди алтернативе за изградњу отпорности на те утицаје, а то је усклађивање партнера са стандардима ЕУ за набавку критичних инфраструктура и страних инвестиција, затим за сузбијање дезинформација и развијања чистих, поузданих, приступачних и разноврсних извора енергије.
„Грађани Западног Балкана желе бољу будућност за своју децу. Наш ангажман помаже у реализацији тог сна и наставак двопартијског ангажмана у Конгресу остаје кључан за тај успех“, закључио је своје излагање Ескобар.
Комитет за спољне послове Представничког дома  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СРБИЈА
Ескобар на „пропитивању“ о Балкану: Амерички конгресмени опседнути Русијом и Кином
Председавајући Комитетом за спољне послове Представничког дома у Вашингтону конгресмен Томас Кин  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СРБИЈА
Амерички конгресмен: Комитет забринут што још није формирана Заједница српских општина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала