- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хипотетичко хапшење Путина у Јужноафричкој Републици значило би објаву рата

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Хипотетичко хапшење руског председника Владимира Путина у Јужноафричкој Републици по налогу Међународног кривичног суда било би равно објави рата Русији, саопштио је јужноафрички председник Сирил Рамапоса у писму, упућеном Високом суду јужноафричке провинције Гаутенг.

„Било би непромишљено, неуставно и незаконито поступити по овлашћењима, датих влади - објавити рат Русији хапшењем председника Путина“, преноси локални портал News 24 речи Рамапосе.

„Било би у супротности са нашим Уставом ризиковати рат са Русијом. Имам уставну обавезу да заштитим национални суверенитет, мир и безбедност републике, да поштујем, штитим, унапређујем права народа републике на живот и безбедност“, додао је он.
Истовремено, председник је инсистирао да суд држи у тајности његов став како би се очувала поверљивост сарадње јужноафричке владе и Међународног суда.
Међутим, Врховни суд је у уторак наложио објављивање Рамапосиног поверљивог писменог одговора на захтев опозиционе Демократске странке да влада поступи по одлуци Међународног кривичног суда која се тиче хапшења Путина.
Подсетимо, самит БРИКС-а на којем би руски председник могао да допутује у Јужноафричку Републику, која је његов домаћин, одржаће се од 22 до 24. августа.
Истражни комитет Русије, аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
РУСИЈА
Одговор Москве на одлуку МКС о налогу за хапшење Путина: Ускоро потернице против судија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала