- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: УН затварају очи на терористичке нападе Кијева

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда УН у Њујорку
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш преферира украјински део споразума о житу, ђубриву и храни и наставља да игнорише диверзије Кијева, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„Од два споразума потписана у Истанбулу пре годину дана – Црноморска иницијатива и меморандум Русије и УН о нормализацији домаћег извоза пољопривредних производа – генерални секретар даје јасну предност украјинском делу“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
Министарство спољних послова је такође истакло да се у поднеску генералног секретара УН чини да је извоз 32 милиона тона украјинског жита морским путем – углавном сточног кукуруза и у развијене земље – спасао свет од глади.
„Што се тиче руског извоза житарица, највише пшенице, која се шаље у земље Азије (60 одсто) и Африке (30 одсто), као и ђубриво, Секретаријата УН, по свему судећи, њега баш брига“, додаје руско Министарство спољних послова.
Министарство је такође саопштило да је Гутереш „противно свим законима о дипломатској преписци, објавио своју личну поруку, упућену руском председнику Владимиру Путину”.
„У закључку, важно је обратити посебну пажњу на то како генерални секретар УН и његово особље изнова и изнова затварају очи пред терористичким нападима и диверзијама Кијева“, додаје руско Министарство спољних послова.
Под маском хуманитарног коридора и у оквиру црноморске иницијативе, Кијев је „стално покушавао да изведе нападе на руске цивилне и војне објекте, суштински кршећи слово и дух споразума“, наводи се у саопштењу министарства.
„Још један такав терористички напад на Кримски мост, у којем су две особе погинуле, а малолетна девојчица повређена, догодио се 17. јула. Међутим, Секретаријат УН није нашао ни речи саучешћа у вези с тим“, напомиње Министарство.
Седиште Организације Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
РУСИЈА
Гутереш објаснио шта је Путину понудио пре раскида споразума о житу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала