- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Снажна олуја у Аустрији, евакуисан председник, ветар носио кровове кућа: Невреме иде ка Србији

CC0 / Pexels/Johannes Plenio / Олујни облаци
Олујни облаци - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Јако грмљавинско невреме захватило је у послеподневним сатима јужну Аустрију и преко Словеније премешта се према Хрватској. Према најавама метеоролога, олујно невреме стићи ће и у Србију, сутра поподне.
Како јављају аустријски медији, најгоре је било у Тиролу, где је снажан ветар носио кровове кућа.
На појединим станицама у Аустрији удари ветра достизали су између 100 и 160 километара на сат.
Пролом облака погодио је и воз који је возио у смеру Ворарлберга. Због нестанка струје воз тренутно стоји, а путници су морали да буду евакуисани. Међу њима је био и аустријски председник Александер Ван дер Белен, јављају аустрисјки медији. Он је путовање нешто касније наставио аутомобилом, а хитна помоћ је смиривала путнике и снабдевала их водом.
У неким местима људи су остали без струје, а многи планинари су остали заробљени у планинама. Ангажоване су стотине ватрогасаца, а забележено је више од 500 интервенција, углавном због срушених стабала. За сада нема података о повређенима, преносe аустријски медији.

Упозорење грађанима

Овај снажни олујни систем већ је почео да се премешта на Словенију, јавља 24ур. Управа за заштиту и спашавање позвала је све који бораве на отвореном да се што пре повуку на сигурно.
„Моли се сви који бораве на отвореном да се што пре, посебно од 18 до 21 сат, повуку у сигурно склониште, далеко од објективних опасности“, упозорава Управа за заштиту и спашавање.
За ово раздобље је издан највиши (црвени) степен упозорења за северозападне и североисточне крајеве Словеније.
„Јаке олује могу се проширити и на друге делове земље“, написала је Агенција за околину.
Хрватски медији преносе да би невреме из Словеније требало током вечери стићи и у делове Хрватске. Наранџасти аларм због могућег јаког грмљавинског невремена на снази је за загребачко и карловачко подручје, а жути аларм за Славонију и горје.
„Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу направити велику штету“, упозорава цивилна заштита.

Олуја стиже и у Србију

Према најавама метеоролога, олуја неће заобићи ни нашу земљу.
„У среду после подне и у ноћи ка четвртку над северозападним, северним, а затим и источним деловима Хрватске, западом и севером БиХ, Војводином, северозападом Србије, севером Шумадије и североистоком Србије врло нестабилно уз снажне грмљавинске пљускове и локалне непогоде“, наводи се у прогнози.
„Поново ће бити повољних параметара за развијање суперћелијских олуја али ћемо тек у среду моћи имати детаљну процену те опасности. Уз нестабилности ветар на кратко оркански северозападни док ће уследити и јаче освежење. У четвртак ће бити претежно сунчано и пријатније време уз ређу појаву пљускова понегде над средишњим и источним делом региона. Дневни максимум од 26 до 31 степен Целзијуса, на југу око 33 степна Целзијуса“, прецизирали су.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала