Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика Хоча: Обележена годишњица убиства и киднаповања Срба и Рома из општине Ораховац

CC0 / / Свећа у знак жалости
Свећа у знак жалости - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
У Великој Хочи данас је обележена 25. годишњица киднаповања и убиства Срба и Рома из општине Ораховац, злочина за који нико није одговарао.
Испред споменика у Великој Хочи служен је парастос цивилима који су од стране Албанаца киднаповани и убијени у јулу 1998. године у нападу на Ораховац и околна села - Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча.
Само током јула 1998. у Општини Ораховац убијено 47 људи, а киднаповано је и одведено у затвор и логоре ОВК више од стотину Срба и Рома.
Породице, пријатељи и познаници положили су цвеће поред споменика, запалили свеће, а фотографијама несталих и страдалих подсетили на злочин који се, како поручују, не сме заборавити, преноси Косово онлајн.
Драгици Маврић отета је скоро цела породица од 17 чланова.
"Страдао је и мој једини брат, јединац. Браћа од стричева, родбина, све што смо имали. Када се то десило, била сам удата овде у Великој Хочи, па ми је мајка причала како се све издешавало. Напали су их у својим кућама, бранили су се, али нису могли. Сутрадан су их све покупили. Никада се нисмо опоравили. Мајка и отац су ми умрли, нема више никога, само смо ми сестре остале. Стрица су убили на кућном прагу, како је изашао да види где су синови, одмах су га убили у дворишту. Сахранили су их како су стигли, без плача, јер нису смели. Отишли су гладни и жедни", присећа се Драгица Маврић из Ретимља.
Парох из Велике Хоче Милан Стојковић, поручио је након парастоса да се моли да Бог све невино пострадале настани у царству небеском.
"Заиста многи од ових жртава положили су животе зарад нас који смо данас овде и зато ми као Црква смо ту да охрабримо, ојачамо, утешимо, и зато и Црква постоји, Црква је Бог на земљи. Сви смо ми делови тога тела, Христос је глава. Зато смо се данас овде сабрали да се сви заједно као тело Христово сетимо свих жртва и да молимо да Бог све њих настани у Царству своме", поручио је Стојковић.
Парастосу је присуствовао и заменик дирктора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић који је подсетио да су у периоду од 1998. до 2000. године на територији општине Ораховац страдала је 84 Срба.
"Тешко је наћи речи утехе пред свепрожимајућом тугом због угашених живота, не зато што су имали икакву кривицу, и не због тога што су било коме учинили било шта нажао. Већ због тога што су били Срби, што су рођени као Срби, на својој земљи на КиМ. Они су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на КиМ. Симбол непојмњиве идеологије мржења, погаженог достојанства, права на живот и идентитет. Имајући у виду неизмерну одлучност и храброст житеља овог краја да се остаје на овим просторима и жеље породица да се незаборављајући прошлост гледа у будућност Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије од момента прогона и расенељиштва од ових трагичних дешавања у периоду иза нас у свакој прилици посвећена је разумевању потреба и сваком виду подршке житељима овог краја“, рекао је Тајић.
Председник Привременог органа Општине Ораховац Александар Мицић поручио је да сваке године треба подсећати на страдања Срба.
"Много пута је на овом месту, али и на другим скуповима речено све што се требало рећи о њиховим страдањима, мукама, тузи породица... Много пута је речено, али треба подсећати свакога дана на оно што се десили пре 25 година. Сигуран сам да те дане неизвесности и стрепње никада нећемо заборавити. Треба се присећати и памтити сва недела која смо деживели и сва страдања", рекао је Мицић.
Године 2005. у Малишеву и Волујку су пронађени остаци тридесет и шест особа киднапованих у јулу 1998. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала