- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вештачка интелигенција у служби људи или против њих – могући сценарији

CC0 / Pixabay / Робот
Робот - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Упозорења долазе са свих страна – вештачка интелигенција би могла да буде егзистенцијални ризик за човечанство и мора да се заузда пре него што буде касно. Али који су то сценарији катастрофе и како би машине уопште могле да „избришу“ човечанство?

Спајалице пропасти

Већина сценарија катастрофе почиње исто: машине ће надмашити људске капацитете, измаћи људској контроли и одбију да буду искључене.
„Једном кад добијемо машине које имају циљ самоодржања, у невољи смо“, рекао је стручњак за вештачку интелигенцију Џошуа Бенгио.
Будући да такве машине још не постоје замишљање како би могле да угрозе човечанство често је препуштено филозофији и научној фантастици. Филозоф Ник Бостром писао је о „експлозији интелигенције“ за коју каже да ће се догодити када суперинтелигентне машине почну да дизајнирају властите машине! Да ли је то могуће?!
Илустровао је ту идеју причом о суперинтелигентној вештачкој интелигенцији у фабрици спајалица. Вештачка интелигенција добила је задатак да максимализује производњу спајалица и тако „претвара најпре Земљу, а затим све веће делове видљивог свемира у спајалице“.
Многи су Бостромове идеје одбацили као научну фантастику зато што је засебно тврдио да је човечанство компјутерска симулација и подржавао теорије блиске еугеници. Ипак, његова размишљања о вештачкој интелигенцији била су веома утицајна, надахнувши и Илона Маска и професора Стивена Хокинга, пише „Индекс“.

Терминатор

Ако суперинтелигентне машине желе да униште човечанство свакако им треба физички облик. Црвенооки киборг Арнолда Шварценегера, послат из будућности да прекине људски отпор помоћу вештачке интелигенције у филму „Терминатор“, показао се занимљивом сликом, посебно за медије.
Али стручњаци су одбацили ту идеју. „Мало је вероватно да ће овај концепт научне фантастике постати стварност у надолазећим деценијама ако ће уопште икада постати стварност“, написала је група „Стоп роботима убицама“ у извештају за 2021. годину.
Група је, међутим, упозорила да је давање машинама моћи да доносе одлуке о животу и смрти егзистенцијални ризик. Стручњак за роботе Керстин Даутенхан са Универзитета Ватерло у Канади умањила је те страхове.

„Роботи нису зли“

Керстин Даутенхан је рекла за АФП да вештачка интелигенција вероватно неће дати машинама веће способности размишљања или их прожети жељом да убију све људе.
„Роботи нису зли“, рекла је она, иако је признала да их програмери могу натерати да чине зле ствари.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала