- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски економиста: Европа одустала од руских енергената, остаје јој да као змија гризе свој реп

© AP Photo / Alex BrandonБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Конфликт у Украјини је довео до тога да западне земље и Русија настоје да једни другима не дају оно што имају. Запад не даје Русији технологије, а Русија енергетске ресурсе. Бугарски економиста Григор Саријски говори о томе како је Европа себи пуцала у ногу и натерала себе да се понаша као змија која гризе свој реп.
До сада је свет живео подељен у два табора. Међународна расподела рада је била таква да су се производи са високом додатом вредношћу углавном производили у земљама које представљају језгро Европске уније и у Сједињеним Америчким Државама. Док се део производио у Јапану.
„Међутим, земље које су давале сировине су у ствари то чиниле бесплатно, па је економија као што је била Немачка после Другог светског рата успела да постигне трговински вишак и живела је са њим све до прошле године“, рекао је економиста.
Истакао је да је Европа почела да купује сировине преко посредника. На пример, Индија, Саудијска Арабија и сада увозе гас и нафту из Русије. Све ово се затим препродаје Европи, наравно, уз одговарајућу маржу. То значи да ове сировине постају скупље и конкурентност опада.
Додао је да је ЕУ прошле године остварила рекордни трговински дефицит који раније није постојао у њеновој историји - 432 милијарде евра.
„То значи да би ЕУ требало да негде добије финансије. Једина варијанта је да то буде на рачун зајмова. Може се пронаћи неко споља који би могао да кредитира ове зајмове, али сада то нико не жели. Они се могу финансирати и изнутра, а то је као змија која једе свој реп. Овај процес се не може наставити бесконачно. Зато кажем да ће ова година бити прилично неповољна“, закључио је бугарски економиста.
Евро у боји бугарске заставе - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
РЕГИОН
Бугарски економиста: Еврозони долазе тешка времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала