- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Не опраштамо и не заборављамо – у НДХ убијено 74.642 деце, хтели су да нас затру

CC0 / Јавно власништво / Обележена јеврејска деца у НДХ
Обележена јеврејска деца у НДХ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас, поводом обележавања Дана сећања на убијену и уморену децу од усташа у Независној Држави Хрватској (НДХ), да је током Другог светског рата у тамошњим логорима убијено 74.642 деце од којих је најмлађа жртва била стара само један дан.
Дан сећања на убијену и уморену децу у НДХ биће обележен данас у Приједору у организацији Одбора Владе Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.
Додик је истакао да је монструм од те државе једини направио и логоре за та недужна бића, кроз које је прошло и 32.000 козарачке деце.
„Та деца су била једина на свету која су имала свој логор! То су била српска деца и то је резултат званичне политике НДХ. Они су били у стању да се иживљавају над новоређенчетом, над невиним малишанима чисте душе који нису ни почели да живе, а већ су видели сву монструозност усташтва и фашизма, силу моћних над немоћним... И наравно, данас то нико не спомиње осим нас Срба. И у време комунизма нико није говорио да су српска деца завршила у логорима смрти које су усташе баш за њих отварале, као што се није причало, уствари заташкавали су се многи злочини почињени над нашим народом“, подсетио је Додик.
Ћутало се, истакао је и о злочинима усташа под командом највећег усташе међу њима Јуре Францетића над Србима Сарајева, Романије, Сокоца, који су бежећи од крвничке каме према Вишеграду спас налазили у леденој Дрини, гробници бројних Срба.
Додик је истакао да о бестијалности усташа говори и податак да су се чак Немци, а посебно Италијани згражавали над неделима које су чиниле усташе над српским народом.
У изјави за Срну, председник Републике Српске је казао да је српски народ увек био слободарски, на страни антифашизма, истине и правде и зато данас у својој Републици Српској - у миру створеној, у рату одбрањеној - цели српски народ мора, може и хоће да негује културу сећања, јер је то најмање што може да учини за пострадале претке, а био их је, истиче, огроман број.
„Убијали су нам децу, села на Козари остала су без мушких глава, није било младића за војску деценијама, хтели су да нас затру, да нам посеку корење, да нас нема. Али ми смо народ слободе и увек ће нас бити и с тога у ова времена, када су Република Српска и њене институције изложене разним притисцима, када желе да нам отму имовину, желе од нас да направе националну мањину без икаквих права, потребно је да се држимо заједно, да се боримо за очување Републике, јер све ово што чини политичко Сарајево и део међународне заједнице чини с јасном намером да нас нема, да од Републике Српске остану само контуре на географској карти“, навео је Додик.
Поручио је да нико никада не сме себи да дозволи да подлегне било каквом притиску и уценама и од Републике Српске направи једно велико ништа, земљу без имовине, без права, без свега оног што пише у Дејтонском мировном споразума.
„Децу не опраштамо, колико год било хришћански опростити, децу је немогуће и опростити и прежалити, а камоли заборавити. И зато нека нам ти недужни животи, та невина дечја лица буду увек у мислима и пред очима када разговарамо са онима који би поново желели да праве логоре за Србе и да униште Републику Српску“, поручио је председник Српске.
Истакао је да Републику Српску и српски народ на то обавезује тешка прошлост, страдалнички 20. век, и Козара, и дечји логори у Јастребарском, у Сиску, Стара Градишка и Јасеновац, Брод на Дрини, Пребиловци, Подриње, Романија, Херцеговина...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала