- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европске земље траже забрану увоза украјинског жита; Пољска: Затворићемо границу

© AP Photo / Efrem LukatskyИстоварање пшенице у украјинској Жгуревки
Истоварање пшенице у украјинској Жгуревки - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Земље које се граниче са Украјином траже од Европске комисије да продужи забрану увоза украјинског жита у ЕУ најмање до краја године, изјавио је пољски министар пољопривреде и руралног развоја Роберт Тељус после састанка министара пољопривреде ових земаља.
„Потписали смо заједнички став пет земаља која се тиче, пре свега, продужења забране увоза четири врсте житарица. Ограничења која је Европска комисија увела на ове четири врсте житарица донела су неочекивано позитивно ефекат“, рекао је Тељус.
„Наш заједнички став је да се ова забрана продужи најмање до краја године“, додао је он.
Након тога је пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио да ће Пољска самостално забранити увоз житарица из Украјине ако Европска комисија не продужи забрану.
„Сада смо суочени са дилемом. За мање од два месеца, у складу са одлуком Европске комисије, треба поново да отворимо границе – 15. септембра. Желим да будем јасан: ми нећемо отворити ову границу“, истакао је Моравјецки.
„Или ће Европска комисија пристати на општу уредбу која ће продужити ову забрану, или ћемо то учинити сами. Бићемо чврсти, бићемо одлучни и дефинитивно ћемо заштитити пољског фармера“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала