- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Империје на мору“: Ово су највећи крузер, брод, јахта и чамац на свету /видео, фото/

© Фото : YouTube/Mr Traveler, snimak sa ekranaМакета крузера "Ајкон оф д сиз"
Макета крузера Ајкон оф д сиз - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Светским морима ускоро би требало да заплови највећи крузер икада направљен. „Icon of the Seas“, компаније „Ројал Карибијен“, дугачак је 365 метара, што је једнако дужини 35 аутобуса, и тежак је 250.800 тона, што је еквивалент 10 Кипова слободе с постољем, а имаће 20 палуба и капацитет од 10.000 људи, укључујући 7.600 путника.
Кад заплови карипским водама у јануару 2024, примиће око 5.610 путника и 2.350 чланова посаде.
Крузер ће садржавати огроман комплекс за забаву - највећи светски водени парк на мору са шест тобогана, седам базена и девет ђакузија и највиши водопад на мору. На броду ће се налазити и парк пун дрвећа.
Овај крузер је грађен у бродоградилишту „Мејер Турку“, једном од водећих европских бродоградилишта у Туркуу у Финској.
Титулу највећег крузера на свету тренутно носи још један брод у флоти „Ројал Карибијена“ – „Wonder of the Seas“, који је кренуо на своје прво путовање прошле године и мало је дужи од 362 метра, са 18 палуба за истраживање.
Из ове компаније саопштавају да је продаја карата за крстарење на новом крузеру рекордна, иако до прве пловидбе има још неколико месеци. Директор „Ројал Карибијена“ Мајкл Були рекао је да се ради о „дословно најуспешнијем лансирању новог производа“ које су икада имали.

Највећи брод на свету

Највећи брод на свету ипак није крузер, већ се ради о контејнерском броду.
„МСЦ Лорето“ превози контејнере величине камиона, а има капацитет од 24.346 ТЕУ, што значи да може да превезе24.346 појединачних контејнера и дугачак је 400 метара.
Контејнери на овим бродовима дизајнирани су тако да се лако пребацују и главни су начин превоза робе широм света.

Најдужа јахта на свету

Најдужа јахта на свету прилично је мања од крузера и контејнерског брода. „Азам“ јејахта дугачка 180,65 метара, а бродоградилиште које ју је направило „Лирсен“, описало ју је као луксузну гигајахту.
Јахта вредна више од 530 милиона евра у власништву је емира Абу Дабија Мухамеда бин Заједа ел Нахјана. Може да постигне брзину од 30 чворова, што се сматра необичним за јахту те величине, а покрећу је две гасне турбине и два дизел мотора.

Највећи чамац

Највећи чамац на свету ушао је у Гинисову књигу рекорда. Ради се о „Камбоџи“ која је 2019. године оборила рекорд за најдужи змајев чамац од 87,3 метра, што је готово иста дужина као висина Кипа слободе.
Змајев чамац је пловило на људски погон и потиче из Кине. Савез омладинских федерација Камбоџе и управа провинције Преy Венг у Камбоџи изградили су чамац користећи традиционалне методе. Изрезбарен је на традиционалан начин и на сваком крају има главу змаја, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала