- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Били смо невероватно стрпљиви и толерантни...

© Sputnik / Александр Казаков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на онлајн самиту земаља ШОС
Председник Русије Владимир Путин на онлајн самиту земаља ШОС - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Русија је показала невероватну стрпљивост и толеранцију у продужавању споразума о житу, саопштио је руски председник Владимир Путин, истакавши да је Запад урадио све да он пропадне.
„Изнова и изнова смо продужавали тај споразум. И, продужавајући га, показивали смо просто невероватно стрпљење и толеранцију. Рачунали смо на то да ће наше стране колеге коначно почети да у потпуности поштују договорене и одобрене параметре и услове. Међутим, ништа слично се није догодило“, казао је руски лидер.
Говорећи о понашању страних партнера, рекао је да су се западне земље понашале дрско и да „нико није ни планирао да испуњава никакве обавезе, договоре“ према Русији по питању прехрамбеног споразума.
„А од Русије су само нешто тражили – час да уради ово, час оно. Да обезбеди једно, друго, треће. Отворена дрскост и безобзирност. Обећања и празне приче. Тако су себе само компромитовали“, рекао је Путин.
Како је додао, УН су искрено улагале напоре да се испуне услови споразума о житу.
„Сматрам да су представници УН искрено настојали да испуне обећања које је дао Запад. Али нису успели ништа да постигну. Практично ништа нису урадили за нормално функционисање споразума“, казао је Путин.
Како је истакао, Запад је зарађивао на споразуму: користио га је за политичке уцене, за богаћење корпорација. Према његовим речима, за скоро годину дана, у оквиру посла са Украјином, извезено је укупно 32,8 милиона тона терета, од чега је више од 70 одсто отишло у богате земље, укључујући, пре свега, државе ЕУ. Истовремено, земље попут Етиопије, Судана, Сомалије, Авганистана, Јемена чиниле су мање од 3 одсто укупног броја: мање од милион тона, нагласио је Путин.
По његовим речима, Запад прави проблеме Русији чак и за бесплатну испоруку минералног ђубрива најсиромашнијим државама.
Русија ће размотрити могућност повратка споразуму о житу ако се узму у обзир и спроведу сви принципи њеног учешћа у њему, без изузетка. Међу њима су деблокада руских средстава, везаних за пољопривредну и обнављање рада цевовода за амонијак Тољати-Одеса итд. Односно, да би се обновио споразум, потребно се вратити његовој хуманитарној суштини.
„Русија је та која даје огроман допринос глобалној прехрамбеној безбедности. А свакакве тврдње да само украјинско жито храни гладне широм света су спекулације и лажи“, закључио је руски лидер.
Испаљивање крстареће ракете Оникс  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Русија одлучила: Бродови који буду пловили у украјинске луке биће војне мете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала