Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Састанак Вучића и Столтенберга прилика да се чује српска страна по питању КиМ

© AP Photo / Olivier MatthysАлександар Вучић и Јенс Столтенберг
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је састанак председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Бриселу, прилика да се чује како Србија доживљава дешавања на Косову и Метохији, односно режима који Аљбин Курти спроводи са циљем да застражи Србе у јужној српској покрајини.
Он је за рекао да је састанак Вучића и Столтенберга важан зато што је НАТО фактор који је кључан за питање безбедности за све грађане на КиМ.
„Председник Републике је са Столтенбергом имао читав низ сусрета и добре односе, и овај састанак је прилика да се чује и српска страна, односно фактографија како то Србија разуме и доживљава дешавања на КиМ, континуитет терора и застрашивања Срба, режим који Курти упорно спроводи“, закључио је он.
Истиче да, иако је Србија војно неутрална земља која не жели да се прикључи ни једном војном савезу, њен национални државни интерес да има што боље односе са НАТО пактом, и да тражи од КФОР-а да гарантује безбедност права слободе за све грађане на КиМ, посебно мањинске групе и Србе.
Додаје да је састанак у Бриселу добра прилика да Србија изнесе своје аргументе, забринутост због наоружавања Албанаца на КиМ, забринутост због кршења резолуције 12 44, због нереаговања КФОР-а у смислу оног што је њихова мисија, задатак и обавеза.
„КФОР не сме да дозволи ту ескалацију коју смо видели данима и недељама уназад, са зебњом да то може и даље да се одвија, јер имамо са друге стране човека који се одазива на име и презиме Аљбин Курти који је спреман све да уради да би испунио своју политичку мисију“, рекао је министар за ТВ Пинк.
Вучевић каже да је Србија донела одлуку о процени подршке да се закаже седница како би се вратило поље разговора око КиМ у Савет безбедности УН-а и где су две сталне чланице другачијег става него чланице које долазе из групација Квинте, и додаје да Србија мора да разговара са свима, па и са онима који мисле другачије и који део српске територије виде као независну државу.
Напомиње да не би уопште смело да буде тзв. косовских полицијских снага на северу КиМ, без одобрења српских градоначелника којих тренутно нема, а не само да присуство полиције буде смањено за 25 одсто, како је урађено.
„Тешка је ситуација за Србију, али то није позив на предају и одустајање, него добро сагледавање свих околности, разумевања чињеница, политике и разумевања позиције свих актера, и у односу на то проналажење методологије најбоље заштите државних и националних интереса“, оценио је он.
Сматра да је политика председника Србије Александра Вучића по питању КиМ политичко надмудривање, не у смислу „поткусуривања“ са српским народом на КиМ, него у смислу вођења међународне политике и дипломатије заштите државних интереса.
Када се ради о томе да Турска наоружава Приштину, Вучевић каже да Турска има снажну војску и војну индустрију, и да су се тим потезом Турске, повећали безбедносни ризици за Србију, иако је Војска Србије јача од тзв. косовских снага безбедности.
„Војска Србије је далеко јача од косовских снага безбедности, али то није јуначење већ сагледавање оног што се дешава, разумевање, праћење. Данас су већи безбедносни ризици за Србију него што су били пре овога, пошто сада они имају пет бајрактара ТБ2 које нису имали, имају противоклопне системе, нове минобацаче, бацаче граната, то све мења однос снага на терену. Они се припремају и раде на јачању тога што виде као своју будућу војску“, оценио је Вучевић.
Додаје да су системи које је Турска послала донација, јер Албанци на Косову немају пара да купе бајрактаре, који коштају од 60 до 70 одсто укупно годишњег буџета који је намењен за министарство одбране такозваног Косова.
Србија има привредну и економску сарадњу са Турском, напоменуо је министар и додао да је државни интерес Србије да има што боље односе са Турском, јер она покушава себе да позиционира као геополитичког играча и са значајним утицајем на Западном Балкана.
Министар Вучевић сматра да све албанске политичке странке на Косову имају исти политички циљ, а то је да Косово буде потуно независно и да се иде у процес уједињења са Албанијом, а да је Курти најтранспарентнији и најрадикалнији и долажењу до тог циља.
Турска и тзв. Косово - илустарција - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СРБИЈА
Велики повратак Турске на Балкан: Албанци на Косову постају упориште силе са Босфора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала