- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Ниједна земља се неће усудити да пошаље своје бродове у украјинске луке; Експлозија у Лавову

Пратите нас
Специјална операција руске војске Русије у Украјини, 511. дан. Настављају се борбе на више делова фронта, а руска војска појачава нападе. Украјинске снаге и даље интензивно гађају територију ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 19.07.2023
Украјинске трупе покренуле су нову офанзивну операцију у Запорошкој области, руска војска одбија нападе непријатеља, рекао је шеф регионалног покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
„Пре око пола сата, нацисти су покренули нову офанзивну операцију на линији Работино-Вербово, шаљући десетине оклопних возила, укључујући Леопарде и Бредлије, као и многе милитанте како би покушали да пробију наше положаје на споју одговорности 291. и 70. пука“, написао је он на Телеграму.
Како наводи, пре тога су Оружане снаге Украјине извршиле ротацију у правцу Ореховска и тамо пребациле нове резерве које су уз помоћ дронова брзо откривене.
22:03 19.07.2023
Ни један теретни брод неће упловити у украјинске луке на Црном мору након суспензије споразума о житу, признао је украјинским медијима Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине.
„Ниједна земља се неће усудити да пошаље своје бродове. И ово није питање бродова, већ осигуравајућих компанија“, рекао је Подољак.
У међувремену, и Бела кућа је саопштила да САД нису спремне да објаве било какве мере подршке пловидби бродова у украјинским лукама након саопштења руског Министарства одбране.
Владимир Зеленски је 17. јула изјавио да су власници бродова, наводно, обавестиле Кијев о спремности да наставе да испоручују жито из украјинских лука, ако „Украјина пусти, а Турска пропусти“ њихове бродове.
Испаљивање крстареће ракете Оникс  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Русија одлучила: Бродови који буду пловили у украјинске луке биће војне мете
21:39 19.07.2023
Америчка администрација намерава да и даље помаже Кијеву у испоруци украјинског жита на светска тржишта, на то је, између осталог, усмерена америчка војна и финансијска помоћ, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.
Навела је да је планиран пакет војне помоћи Кијеву у вредности од 1,3 милијарди долара. Део средстава је планиран за безбедност лука, али није појашњено којих лука.
21:18 19.07.2023
Руска авијација је извела снажне ваздушне нападе на јуришне одреде милитаната Оружаних снага Украјине и технику у ореховском правцу запорошког дела фронта, слабећи њихове офанзивне могућности у подручју Работина, саопштио је лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Како је додао, противнику се не дозвољава да се приближи првој линији одбране.
21:02 19.07.2023
У Лавову одјекнула снажна експлозија, јављају украјински медији.
19:50 19.07.2023
Сједињене Америчке Државе издвојили су Украјини нови пакет војне помоћи од 1,3 милијарде долара, саопштио је Пентагон.
Шта је укључено у то:
- четири NASAMS система;
— дронови Phoenix Ghost и Switchblade (број није наведен);
- артиљеријске гранате и високопрецизна авијациона муниција;
— противтенковски ракетни системи TOW;
- опрему за деминирање, за откривање беспилотних летелица и опрему за електронско ратовање.
18:43 19.07.2023
Лидер Крима Сергеј Аксјонов саопштио је да је ситуација са пожаром, који је избио на војном полигону у Кировском округу Крима, под контролом. Нема жртава ни повређених, као ни разарања.
„Очекујемо да ће се, захваљујући мерама које су предузете, ситуација нормализовати буквално у року од једног дана“, рекао је Аксјонов који је поднео извештај руском лидеру Владимиру Путину.
Како је истакао, услед пожара је детонирао део муниције која је била складиштена на војном полигону.
Путин је констатовао да се треба позабавити узроцима пожара.
17:27 19.07.2023
Испаљивање крстареће ракете Оникс  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Русија одлучила: Бродови који буду пловили у украјинске луке биће војне мете
15:49 19.07.2023
Британски министар: Надамо се да ће Ердоган помоћи у продужавању
Црноморске иницијативе Министар иностраних послова Велике Британије Џејмс Клеверли би желео да се Русија врати пољопривредном споразуму и нада се да турски лидер Реџеп Тајип Ердоган може да убеди Москву да је Црноморска иницијатива важна.
„Надам се да ће председник Реџеп Тајип Ердоган моћи да убеди Русију у важност Црноморске иницијативе која помаже људима да не буду гладни и снижава светске цене жита. Ердоган је обавио невероватно важан посао у име многих људи широм света, јер је заједно са Уједињеним нацијама радио на спровођењу иницијативе“, рекао је он агенцији „Анадолу“.
13:44 19.07.2023
Шпанија је испоручила Украјини четири тенка "леопард" које је премијер те земље Педро Санчес обећао украјинском лидеру Владимиру Зеленском. Испоручена је и пољска болница.
13:37 19.07.2023
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Оружане снаге Русије заузеле су железничку станицу Молчаново у Харковској области;
Оружане снаге Русије одбиле су у правцу Красног Лимана четири напада украјинских снага;
У правцу Красног Лимана спречене су активности диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције украјинских снага у правцу Красног Лимана;
Украјинска војска је у правцу Красног Лимана изгубила готово 100 војника;
Оружане снаге Русије извеле су групни напад на украјинске објекте војне индустрије, инфраструктуру за снабдевање горивом на подручју Одесе;
Оружане снаге Русије наставиле су успешна офанзивна дејства у правцу Купјанска; ПВО средства Русије су током претходног дана уништила 18 украјинских дронова;
Руска војска уништила је седам складишта муниције украјинске војске у Дњепропетровској и Запорошкој области;
Руска војска извела је напад на авиобазу Канатово Ваздухопловних снага Украјине у Кировоградској области;
Руске снаге су током претходног дана напредовале више од једног километра по дубини и готово два километра дуж фронта у правцу Купјанска;
Оружане снаге Русије су у правцу Доњецка успешно одбиле 25 напада Оружаних снага Украјине, укључујући у близини Клешчејевке у ДНР;
Руски војници су током претходног дана у правцу Доњецка ликвидирали више од 340 украјинских војника;
Руска војска је артиљеријом одбила напад Оружаних снага Украјине у области Работино у Запорошкој области;
ПВО средства Русије су током протеклог дана оборила украјински хеликоптер Ми-8 У Харковској области;
Украјинска војска је у правцу Купјанска изгубила готово 70 војника;
Оружане снаге Украјине су током претходног дана у јужнодоњецком и запорошком правцу изгубиле више од 170 војника и 2 тенка;
Оружане снаге Русије уништиле су складиште горива украјинске војске у области насеља Песчано у Харковској области;
Руска војска ликвидирала је у правцу Херсона готово 50 украјинских војника и уништила хаубицу Д-30, Ваздухопловно-космичке снаге Русије обориле су украјински авион Су-25 у ДНР.
13:17 19.07.2023
Медији: Украјинска војска признала да користи „Старлинк“ за откривање руских летелица
Украјински војници признали су да користе терминале „Старлинка“ за откривање руске авијације на даљину, пише издање „Волстрит џорнал“.
„Недавно, они (украјински војници) су се попели на гомилу шљаке како би поставили камеру прикључену на интернет терминал ‘Старлинк’, који се напаја преко генератора. Камера обезбеђује пренос података који им може помоћи да открију руске летелице из даљине“, објавило је издање.
12:42 19.07.2023
Шеф британске обавештајне службе МИ 6 Ричард Мур није директно ни потврдио ни демантовао тврдње Москве о умешаности Лондона у терористички напад на Кримски мост.
"Ласка ми чињеница да председник Русије Владимир Путин мисли да моја служба стоји иза тога. Али у стварности је све далеко прозаичније. Велика Британија је јасно ставила до знања да ће помагати Украјини да се заштити. То је оно чиме се бавимо", рекао је Мур током обраћања у британској амбасади у Прагу које је преносио "Политико".
11:56 19.07.2023
11:10 19.07.2023
Удари на Одесу које су руске снаге извеле протекле ноћи су највећи од почетка специјалне операције, рекао је градоначелник Одесе Генадиј Труханов.
"Једна од најгорих ноћи... не памтимо овако интензивне нападе", написао је он на Фејсбуку.
10:18 19.07.2023
Најактивније борбе на територији ДНР воде се у правцу Красног Лиман, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин за "Русија 24".
09:48 19.07.2023
Украјинска команда је признала да су руске ракете оштетиле инфраструктуру у једној од лука у Одеској области.
Према информацијама оперативне команде "Југ", Русија је извела напад ракетама "Оникс" и Х-22.
На удару су били силоси за жито, постројење за складиштење уља. Оштећен је резервоар и опрема и избио је пожар на чијем се гашењу ради.
09:41 19.07.2023
Вашингтон ће наставити да измишља лажне вести о закулисним преговорима САД и Русије о Украјини да би изазвао узнемиреност међу земљама глобаалног југа, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Претходно је амерички ТВ канал Ен-Би-Си објавио, позивајући се на неименоване изворе, да су наводно бивши званичници имали тајне преговоре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом како би се направила база за преговоре у циљу окончања конфликта у Украјини.
"То је фејк, то је урађено намерно, радиће се и даље да би се изазвале сумње и узнемирење код држава глобалног, да се поткопа њихово поверење према нашој земљи", рекла је она.
08:29 19.07.2023
На копненом коридору ка Криму дуж Азовског мора појачане су мере безбедности, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин за ТВ "Русија 24".
08:17 19.07.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала