Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Брисела: Спремни смо у потпуности за сва изненађења /видео/

© AP Photo / John ThysАлександар Вучић и Јенс Столтенберг
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас после састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да Србија предузима мере да заштити становништво од опасности наоружавања Приштине.

"Наш циљ је да сачувамо мир, али смо у потпуности спремни за сва изненађења и грађани Србије не треба да брину", рекао је председник Србије.

Навео је да је Београд у писаној форми доставио све доказе секретару НАТО о свему што је учињено против српског народа доласком премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на власт, додајући да је Столтенберг имао примедбе на рачун Србије.
Председник Србије је рекао да је од НАТО-а затражио да преузме контролу и обезбеди живот достојан човека Србима на северу Косова и Метохије.
"Имали смо састанке са (специјалним изасланим за дијалог Мирославом) Лајчаком и наравно важан са Јенсом Столтенбергом. Пренео сам Столтенбергу сву нашу забринутост. Бригу за позицију Срба због арбитрарног хапшења због прогона српског становништва због жеље да Срби буду протерани не само са севера Косова, већ целог КиМ. Затражио сам од НАТО и Кфора да спроводи своју улогу у складу са Резолуцијом 1244 и повељом УН", рекао је Вучић.
Он је додао да постоји жеља да се дође до деескалације што пре, али да се плаши да нисмо на путу који би нам гарантовао сигурност и безбедност.
„Сигуран сам да НАТО не жели да Срби у овом тренутку буду протерани са својих огњишта“, наво је он.
Вучић је изјавио да је тражио већу улогу КФОР-а у смиривању тензија на КиМ.
Он је истакао и да српски народ на КиМ штите само три ствари: његово јединство, борба и храброст, држава Србија, која је увек са њима, и то што увек мора да се поштује бар један мали део међународног јавног права.
„Морам да будем искрен, једина институција која како-тако нешто ради по питању очувања мира и безбедности на КиМ јесте КФОР. Тражио сам значајнију улогу КФОР у смиривању тензија, а да ли неки други желе да смире тензије, ја у то не верујем. То сам и данас чуо од Петра Петковића на основу онога што се збивало, а и на основу онога што сам ја могао да сазнам шта се збивало у дијалогу“, рекао је Вучић новинарима после разговора са генералним секратаром НАТО Јенсом Столтенбергом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у Бриселу.
На питање да ли НАТО може да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Вучић је одговорио да НАТО то може, али да ће се видети да ли ће и хтети то да уради.
Он је рекао и да је током разговора са Столтенбергом било много конкретних Столтенбергових порука.
"Разговарали смо о много детаља и о неким другим темама такође", рекао је председник.
Вучић је додао да не мора о свему да говори и да је говорио колико је могуће уопштено да би рекао шта је била суштина разговора са Столтенбергом.

Последњи Ескобаров извештај много бољи него пре два месеца

Вучић је рекао да је извештај који је специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар представио у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса био много бољи него пре два месеца.
"Овај извештај у Конгресу је био бољи него онај пре два месеца, ако сте приметили и ако сте пажљиво слушали. Да ли је добар? Па наравно да није - Америка је признала независно Косово, шта очекујете, да се то промени? Кад сте то могли да чујете бољи извештај у америчком конгресу по питању КиМ, када то, кад тачно од 1995. године? Па никад наравно, а када сте могли да чујете да није Србија једини кривац до ове године", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да ће Србија чувати мир, али да је веома забринут, јер зна "са ким има посла" и да води рачуна о свему.
"Када ви прочитате неко је купио барјактаре, неко је у Алоу мислим написао. Каже 'барјактари за Рашку', ајде не причајте свашта, немојте да причате људи такве ствари. Да су они дошли изнад Рашке, они не могу то да подигну без дозволе НАТО, да подигну и да дођу изнад Рашке више не би били нигде. Само да то људи знају са лакоћом бисмо то срушили", рекао је Вучић.
Он је рекао да грађани не треба да брину јер постоје људи чији је посао да о томе брину, да је то његов посао као врховног команданта, наших официра, војника и наше наменске индустрије.
Председник је нагласио да се озбиљно бави политиком и да су сви у свету тога свесни, као и да је због борбе за Србију било важно да данас генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу изнесе све проблеме.
"Зато ме сви у свету примају и знају да моја реч нешто значи. Знају да се бавим на веома озбиљан начин политиком и бавим се својом земљом и њеним напретком. Зато ми је било важно да ово данас урадим и зато ми је било важно да Јенса Столтенберга о овоме обавестим. Били су ту још неки људи са њихове стране који су пажљиво слушали и који имају значајан утицај на неке ствари у НАТО", рекао је Вучић.
Александар Вучић и Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
СРБИЈА
„Постаје све опасније“: Вучић поручио Столтенбергу да је НАТО одговоран за безбедност на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала