Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика опсесија Вашингтона: Како одвојити Србију од Русије и Кине

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Из сведочења Габријела Ескобара пред члановима Одбора за спољне послове Представничког дома јасно се види шта су циљеви САД када је о Србији и српском народу реч: да Београд прихвати француско-немачки споразум, из чега следи све остало – признање косовске независности, чиме из руку Русије и Кине и осталих који подржавају Србију избијају адуте.
Управо зато је акценат америчке спољне политике бачен на овај план, коментарише излагање специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара политиколог Александар Павић.
Током представљања извештаја, америчке конгресмене је, поред Косова и РС, највише занимао утицај Русије и Кине на регион и количина наоружања Србије.
Према Павићевим речима, други циљ Американаца је да се Србија трајно одрекне своје оријентације на руско и кинеско наоружање, затим да се Србија одрекне руских енергената и преоријентише на западне енергетске ресурсе. Уз то долази и трајно неутралисање Републике Српске.

Опсесија Русијом и Кином – Србија је проблем

Опсесија америчких политичара утицајем Русије и Кине, не само на Балкану, већ и у целом свету већ је постала пословична, али на Балкану им је проблем Србија, као и Република Српска, зато што преко српског фактора Кина и Русија могу да остваре утицај, објашњава Павић.
„О томе се ради. Да могу, они би хтели да свуда избришу и неутралишу руски и кинески утицај. На неким местима то је, наравно, немогуће или много теже. Али, тамо где је то скоро урађено, као што је на Балкану, јако им смета острво где то још није урађено“, истиче он.
Запад се, додаје Павић, претворио у тоталитарни систем – тражи тоталну послушност и не трпи алтернативе и конкуренцију. Зато поступају по принципу „све или ништа“. На западу нећете чути да се јавно говори о томе да њихов систем није више толико атрактиван, али су свесни те чињенице. За разлику од ранијих времена, Запад је све мање спреман да се такмичи и све више примењује репресију, цензуру и искључивост.

САД желе да Србију одвоје од пријатеља

Ескобар је пред члановима Представничког дома изнео мишљење у складу са двопартијским консензусом међу америчким политичарима – да су Русија и Кина главне претње за Америку. Сваки амерички дипломата, да би придобио било коју америчку институцију, по аутоматизму ће поменути Русију и Кину како би им скренуо пажњу на оно што жели да постигне.

„Тако да је то нешто што је постало уобичајено. Као што је Катон завршавао свој говор речима да Картагину треба разорити, тако и је сада сваки амерички дипломата дужан да каже да треба сузбити руски и кинески утицај и да Србију вежу за ЕУ коју Америка активно деиндустријализује, вазализује и ставља у перманентно подређени положај. И то не могу да ураде са територијом на којој има значјног руског или кинеског утицаја“, каже Павић.

Америка је успела да из ЕУ практично избаци руски и веома смање кинески утицај – у Србији то нису успели и отуд толика, како наш саговорник каже, манија да се створе услови да се у Србији то деси.
„Треба да нам буде јасно да, када говоре о алтернативним правцима енергентима, да само желе да нас вежу за њихове много скупље енергенте, који су много мање поуздани. То није како би нам омогућили већи избор. Исто важи и за кинеску инфраструктуру“, сматра Павић.
Нашем саговорнику, како каже, пада у очи Ескобарова напомена да је увоз оружја из Русије скоро елиминисан, а да је увоз војне опреме из Кине у Србију смањен, као да се ради на томе да се Србија веже за европске и америчке снабдеваче наоружања. То је, према Павићевим речима, веома забрињавајуће и због тога на сваку одлуку Србије да купи оружје са Запада треба гледати као на погрешну. Одвајањем од Русије и Кине по питању куповине наоружања и војне опреме, Србија се одваја од пријатеља и везује за непријатеља, закључује Павић.
Подсећамо, Ескобар је током сведочења у Представничком дому, одговарао и на питања о утицају Русије и Кине у региону. Према његовим речима, Кина подржава инфраструктурне пројекте и на тај начин шири утицај, док је као погубну за Србију оценио наводну зависност од руских енергената и као алтернативу предложио да се Србија западним енергентима снабдева из Албаније.
Комитет за спољне послове Представничког дома  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СРБИЈА
Ескобар на „пропитивању“ о Балкану: Амерички конгресмени опседнути Русијом и Кином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала