- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Росатом“ планира да ископава уранијум у Африци

© Sputnik / Andrey MaximovМертвая долина в пустыне Намиб в Намибии
Мертвая долина в пустыне Намиб в Намибии - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Руска државна корпорација за атомску енергију „Росатом“ планира да 2029. године почне са ископавањем уранијума у Намибији, саопштено је Спутњику из корпорације.
„Компанија Headspring Investments, која је део групе Uranium One, реализује пројекат тражења и истраживања налазишта уранијума у Намибији. На основу резултата спроведених истражних радова, откривено је велико налазиште уранијума“, саопштено је из „Росатома“.
Како је прецизирано, планирано је да се истражни радови заврше 2026. године, а да се са ископавањем уранијума почне 2029. године на период од преко 25 година.
„Процењене инвестиције у пројекат износе до 500 милиона долара, а годишња производња 3.000 тона уранијума годишње“, наводи руска корпорација.
У Намибији се налази седам одсто светских резерви уранијума.

Пројекат у Танзанији

Такође је планирано да се у периоду од 2023. до 2025. године започне пилот пројекат ископавања и прерада руде уранијума у Танзанији.
„У Танзанији 'Росатом' ради на пројекту 'Мкуџу ривер' са налазиштем Нота које је једно од највећих у свету са залихама ресурса од 152 милиона тона руде. У пилот фази планирано је да се експлоатише пет тона 'жутог колача' са достизањем пројектованог капацитета од 3.000 тона годишње“, истичу из „Росатома“.
Планирано је да се са пробном експлоатацијом и прерадом руде почне до 2025. године, а пилот постројење би требало да буде направљено и пуштено у рад 2023. године.
Раније је саопштено да је у оквиру ових пројеката предвиђено коришћење еколошки прихватљив метод подземног растварања руде.
У Санкт Петербургу ће 27. и 28. јула бити одржан други самит и економски форум „Русија-Африка“. Спутњик је медијски партнер догађаја.
НЕ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СВЕТ
Америка не може без руског уранијума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала