- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нуклеарне варнице на Корејском полуострву: Стигли амерички пројектили, Пјонгјанг спремио одговор

© AP Photo / Wong Maye-EСевернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17 - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Северна Кореја упозорила је САД и Јужну Кореју да је долазак америчке стратешке нуклеарне подморнице у јужнокорејску луку Пусан „директна и нескривена нуклеарна претња“ Пјонгјангу, те да је „први пут за 40 година стратешко нуклеарно наоружање распоређено на Корејском полуострву“.
„Упркос поновљеним упозорењима Северне Кореје и озбиљном забринутошћу међународне заједнице, САД и група издајника из „Републике Кореје“ одржала је састанак „нуклеарне консултативне групе“ како би разматрала план употребе нуклеарног оружја против Северне Кореје“, наводи у саопштењу Канг Сун Нам, севернокорејски министар одбране.
Он додаје да су „непријатељске снаге изнеле до сад најдиректнију претњу Северној Кореји доласком стратешке нуклеарне подморнице класе Охајо у луку Пусан“.
„То значи да је стратешко нуклеарно оружје први пут после 40 година допремљено на Корејско полуострво. Тиме се показује да је амерички сценарио за нуклеарни напад на Северну Кореју ушао у најкритичнију фазу визуелизације и систематизације, а фаза војног сукоба на Корејском полуострву појавила се као опасна реалност изван сваке врсте маште и претпоставки“, наводи се у саопштењу које су пренели државни медији из Пјонгјанга.
У саопштењу се наводи да су САД, међу нацијама са нуклеарним оружјем, једине које су отворено у своју политику увеле могућност употребе нуклеарног оружја против неке државе.
„Тачно знамо зашто се стратешко нуклеарно наоружање нашло на Корејском полуострву и одакле долази. Пошто су САД и „Јужна Кореја“ прешли црвену линију у својој војној хистерији, време је да Северна Кореја поново разјасни свој одговарајући одговор“, наводи севернокорејски министар.
Војно-безбедносна ситуација на Корејском полуострву драстично се променила због безобзирних војних потеза САД и њихових савезника, што јасно показује какву мисију нуклеарно оружје Северне Кореје треба да испуни, пише у саопштењу.
„Подсећам америчку војску на чињеницу да повећана видљивост распоређивања стратешке нуклеарне подморнице и других стратешких средстава, може да потпадне под услове за употребу нуклеарног оружја, који су дефинисани у законима Северне Кореје о политици нуклеарних снага“, наводи Пјонгјанг.
Севернокорејска доктрина коришћења нуклеарног оружја омогућава спровођење неопходних акција у случају нуклеарног напада на државу или у случају процене да је такав напад на државу неизбежан, подсећа се у саопштењу.
„Америчка војска треба да схвати да су њихова нуклеарна средства ушла у екстремно опасне воде. Још једном упозоравам САД и војне гангстере „Јужне Кореје“ који дрско позивају на „крај режима“ у нашој земљи: Било каква употреба војне снаге против Северне Кореје биће њихов најочајнији избор после кога више неће бити места да даље размишљају о свом постојању“, саопштио је севернокорејски министар одбране.
Оружане снаге Северне Кореје одговорно ће спровести своју важну мисију одбране државног суверенитета, територијалног интегритета и основних интереса, те спречити нуклеарни рат на Корејском полуострву и североисточној Азији, одвраћањем и одбијањем сулудих маневара САД и њихових марионета да употребе нуклеарно оружје на Корејском полуострву, наводи се у саопштењу.
Америчка нуклеарна подморница Конектикат, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СВЕТ
Америчка нуклеарна подморница стигла у Јужну Кореју, откривен разлог доласка
Северна Кореја лансирала је пројектил за који се сумња да је балистичка ракета - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
СВЕТ
Северна Кореја лансирала још један пројектил /фото/
Амерички војници припремају се за војне вежбе у Паџуу у Јужној Кореји у близини границе са Северном Корејом - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
СВЕТ
Откривен идентитет војника САД који је без дозволе ушао у Северну Кореју, познато још детаља /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала