- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављене руте бродова са којих су могли бити изведени напади на Кримски мост; Власници демантују

© Sputnik / Дмитрий Макеев / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Хакерска група RaHDit објавила је руте цивилних бродова са којих су могли бити лансирани дронови за напад на Кримски мост.
„'Зли руски хакери' (RaHDit) су као одговор на терористички акт који је извршила Служба безбедности Украјине, а у ком је уништен део Кримског моста, објавили руте бродова са којих су, највероватније, били лансирани поморски дронови са експлозивом“, саопштили су Спутњику из хакерске групе.
Према саопштењу хакера, из њихових истраживања произлази да су два танкера „Beks Loyal“ и „Khudayar Yusifzade“ могла да учествују у операцији лансирања беспилотних пловила за напад на мост.
Један од њих плутао је неколико дана пре терористичког акта наспрам руске обале у Црном мору, на 100 километара од Новоросијска. Друго пловило је плутало јужније.
Касније су се танкери сусрели на мору.
Хакери сматрају да су у том моменту дронови са једног танкера пребачени на други.
Група RaHDit истиче да је за управљање беспилотним пловилима вероватно коришћен још један брод, који је плутао са директним погледом на Кримски мост.

Познати власници бродова

Поменути танкери, плове под заставама Маршалових острва и Либерије, а регистровани су у лукама на Малти и у Грчкој.
Према подацима сајта „Марин трафик“, брод „Khudayar Yusifzade“ испловио је из луке Измаил (Украјина) 5. јула и упловио у Елефсину (Грчка) 18. јула. Танкер је изграђен 2011. године, плови под заставом Либерије.
„Beks Loyal“, на основу података истог сајта, испловио је из луке Тузла (регион Истанбула, Турска) 13. маја и стигао у Констанцу (Румунија) 18. јула. Брод је изграђен 2004. године и плови под заставом Маршалових острва.
Подаци отворених извора показују да је пловило „Khudayar Yusifzade“ регистровано у Валети (Малта), а власник је Palmali Gemicilik ve Acentelik AS (Palmali Shipping & Agency).
„Beks Loyal“ је регистрован у луци Пиреј (Грчка), а власник је Owner Beks Shipmanagement & Trading A.S.
Други брод је знатно већи: 228 метара дужине наспрам 140 метара.

Власници танкера демантовали умешаност

Портпарол компаније сувласника BEKS SHIPMANAGEMENT & TRADING S.A. брода „Beks Loyal“ изјавио је да тврдње о могућој умешаности тог танкера у лансирање беспилотних пловила у напад на Кримски мост немају везе са стварношћу.
Директор оперативног департмана компаније власника „Beks Loyal“ Ефе Тунали прецизирао је да је брод био најмање 100 миља удаљен од места догађаја и да „ни на који начин није повезан са војном активношћу“.
Из компаније сувласника Palmali Shipping & Agency другог брода „Khudayar Yusifzade“ Спутњику је такође саопштено да су објаве о могућој повезаности са нападом на Кримски мост нетачне, јер се брод није налазио у време експлозије на датом подручју.
Из компаније су истакли да „брод „Khudayar Yusifzade“ никада и ни на који начин није учествовао у сукобу Русије и Украјине и није извршавао никакве противправне радње, нити је превозио било какву забрањену робу ни војну технику“.

Напади на Кримски мост

Подсећамо, 17. јула ноћу кијевски режим је извео напад на Кримски мост помоћу два беспилотна пловила. Том приликом су погинуле две особе, брачни пар, а повређена је њихова малолетна ћерка.
То је други напад од јесени 2022. године. У октобру је на Кримском мосту експлодирао камион, услед које се запалило седам цистерни с горивом. Дошло је до делимичног урушавања две аутомобиске траке на мосту. Руски председник Владимир Путин рекао је тада да су извршиоци и наручиоци овог инцидента специјалне службе Украјине.
Дан раније, објекат је био подвргнут другом нападу од јесени 2022: у октобру је на мосту дигнут камион у ваздух, због чега су се запалиле цистерне суседног теретног воза, а два распона аутомобилског дела срушио.
Поглед московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Колективни Запад затвара очи на терористичке нападе Кијева против Русије, одлично то знамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала