- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Снажна олујна ћелија иде преко Словеније, Хрватска у приправности, РХМЗ издао упозорење за Србију

© Sputnik / Предраг ВасиљевићСуперћелијска олуја над Београдом
Суперћелијска олуја над Београдом - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Словенију су и данас захватиле непогоде, пошто се над североистоком земље креће снажна олујна ћелија, преносе словеначки медији.
Како преносе медији, у Аустрији се већ формирају нове олује, које ће следећих сати стићи до Словеније.
Обилна киша пала је на подручју Прлекије, а олујни ветар је ишчупао више стабала. У околини Марибора и Велења било је и града.
Како преноси портал „Индекс“ очекује се да током ноћи невреме из Словеније стигне и до Хрватске.
Како се наводи, невреме, ипак, не би требало да буде интензивно као у среду.
Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је на могуће грмљавинске непогоде 21. и 22. јула у нашој земљи.
„Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата у петак и суботу после подне и увече очекује јака грмљавинска активност. Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз: понегде крупан град (> 5 cm у пречнику), краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 m/s) и изоловано орканске ударе ветра (> 28 m/s).
Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити, али је већа вероватноћа појаве у северним, западним и централним крајевима Србије“, саопштио је РХМЗ.
Како су додали из РХМЗ,за конкретне локације ће издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред.

Невреме погодило Загорје, падао град величине ораха

Невреме је вечерас преко Словеније стигло и у Хрватску, у Загорје. Црни, густи облаци с грмљавином захватили су најпре кумровечки и клањечки крај, а у Клањцу и Краљевцу на Сутли падао је град величине ораха, јавља портал „Загорје“.
Сутра ће, према прогнози хрватског Хидрометеоролошког завода, бити нестабилно. Већ у ноћи и ујутру на западу ће падати киша, а посебно од средине дана расте вероватноћа за локално израженије пљускове и грмљавину. Понегде је изгледно грмљавинско невреме уз пролазно јак и олујни ветар, преноси Индеx.хр. Издато је наранџасто упозорење за целу земљу због могућег невремена са грмљавином. Само је на дубровачком подручју на снази црвено упозорење на топлотни талас.
"Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу изазвати велику штету и заштитите се од муња. Могућа су оштећења на имовини те на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном те у саобраћају", упозорава Метеоаларм.
Промењиво и нестабилно време наставиће се и у суботу. У унутрашњости, на северном и делу средњег Јадрана местимично ће бити пљускова и грмљавина, локално и грмљавинског невремена. Највише нестабилности очекује се средином дана на северном Јадрану, а увече у централној и источној Хрватској, због чега ће и за та подручја на снази бити наранџасти аларм. У недељу се очекује стабилизација времена уз све више сунца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала