- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тежак задатак у Црној Гори: Мандић и Кнежевић све ближе Спајићевој Влади – Дритан и Мило све даље

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆОбраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Поздрављам почетак званичних преговора између Милојка Спајића, као највјероватнијег мандатара, са представницима партија које су избориле парламентарни статус на јунским изборима, осим са ДПС и УРА. Влада бо требало што прије да се формира јер то не одговара ДПС, каже за Спутњик Веско Пејак из НВО Алтернатива.
„Сваки дан продужетка рока трајања Владе Дритана Абазовића је и дан спаса за ДПС. Ту Владу је довео ДПС, тако да очекујем да преговоре неко мало одужи да би се што више та Влада очувала. Срећом, ПЕС је био довољно паметан па су пресјекли на вријеме превелике амбиције Бошњачке странке, почевши преговоре са За будућност Црне Горе (Мандић и Кнежевић)“, каже Пејак.
Ипак, наш саговорник наводи да су неке ствари компликоване код формирања Владе што грађани морају да разумију.
„Прво, превелики је број партија које хоће свој дио. Поред партија које су годинама биле у опозицији, ту су и оне које су биле активно у власти са ДПС. Оне имају и највеће амбиције, што није оправдано. Друго, наша администрација је већ пребукирана и амбиције да се опет запошљавају чланови партија су нереалне. Мислим да у неким јавним предузећима и неким државним ресорима има превише радника. Питање је како и њих задржати. Треће, Влада има озбиљне проблеме које треба да ријеши. Како решавати проблеме са онима који су неке од тих проблема изазвали…“, поставља питање Пејак.

Тешка једначина пред Спајићем

Наш саговорник истиче да је врло тежак задатак пред ПЕС-ом. Од њих много очекују и људи који их нијесу гласали.
„Ово што је покренута прича са ЗБЦГ око формирања Владе ми из Алтернативе посматрамо као позитивну ствар. Ако дође до формирања Владе онда ће та Влада бити стабилнија. Ми смо то у пар наврата и саопштили Милојку Спајићу, лобирајући да се сви укључе у преговоре осим УРА и ДПС. Ипак су људи гласали за све ове партије, иако је изборни процес пратило много неправилности, несређен бирачки списак, манипулације са процентима мањина... Алтернатива за сад даје активну подршку ПЕС. Нама је најважније да се све структуре бивше власти размонтирају и да се крене у чишћење система. Ми смо већ негдје рекли да се надамо бољој сарадњи са Управом за инспекцијске послове и бољој сарадњи са Управом полиције. То смо јасно ставили до знања и прије почетка изборног процеса“, истиче Пејак.
© Фото : Youtube/Televizija Nikšić/PrintscreenВеско Пејак
Веско Пејак - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Веско Пејак
Он каже да је Алтернатива организација која је у задњих осам година поднијела највећи број пријава, од којих су неке водиле хапшењима кључних људи бившег система.
„Очекујемо да у будућности, у договору са ПЕС, још више радимо на томе. Само име Алтернативе у савезу са ПЕС значи да ће се неке ствари мијењати на боље. Мислимо да и ПЕС то добро зна. Зато за сад радимо све да та будућа Влада буде што функционалнија, да не падне на испиту зрелости као све Владе до сад“, поручује Пејак за Спутњик.

Принципи нове владе прихватљиви за Мандића и Кнежевића

Предсједник Покрета Европа сад Милојко Спајић састао се данас са представницима коалиције За будућност Црне Горе.
Након тих разговора, један од лидера коалиције За будућност Црне Горе Андрија Мандић рекао је да су за ЗБЦГ прихватљиви њихови принципи за формирање нове владе. Његов колега Милан Кнежевић саопштио је да нијесу разговарали о ресорима, већ само о раду владе која треба да буде фокусирана на приступању Европској унији и економском програму.
Спајић је данас разговарао и са представницима Демократа, Алексом Бечићем, Момом Копривицом и Борисом Богдановићем.
Из Покрета Европе сад (ПЕС) саопштили су да су разговори са руководством листе За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) и Демократске Црне Горе „протекли у отвореној и конструктивној атмосфери, са заједничким закључком да је Црној Гори што хитније потребна нова стабилна влада, која ће бити у потпуности посвећена побољшању стандарда грађана, убрзању европских интеграција и одлучној борби против организованог криминала и корупције“.
„На састанцима је такође констатовано да су за све стране прихватљиви принципи које је недавно усвојио и предложио ПЕС, те да они треба да представљају темељ будуће сарадње“, истиче се у саопштењу ПЕС.
Из те партије су додали да ће детаљнији разговори са ЗБЦГ и Демократском Црном Гором бити настављени наредних дана, док су за сјутра заказани разговори са представницима Социјалистичке народне партије (СНП), Албанског форума, Албанске алијансе и Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ).
Бошњачка странка тражила је да одложи преговоре са ПЕС до наредне седмице. Спајић није упутио позив за преговоре представницима ДПС и УРА.
Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
РЕГИОН
Како се саставља Влада Црне Горе и ко смије, а ко не да буде у њој
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
РЕГИОН
Амбасадор Русије у Подгорици: Америка се грубо меша у процес формирања Владе у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала