- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у зони специјалне војне операције  - Sputnik Србија

УЖИВО Вашингтон потврдио: Кијев почео да користи касетну муницију

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 512. дан. Настављају се борбе на разним деловима фронта, украјинске снаге претрпеле велике губитке код Красног Лимана и надомак Артјомовска. Руска делегација напустила Координациони центар за „прехрамбени споразум“ у Истанбулу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:09 20.07.2023
Испоруке америчких ловаца Ф-16 у Украјину могле би да почну крајем ове године, али је мало вероватно да ц́е они изменити ток сукоба, рекао је координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
Како је додао, украјинским снагама је најпотребнија артиљерија.
22:47 20.07.2023
Кримски мост отворен за саобраћај, саопштио је Оперативни штаб Крима.
22:41 20.07.2023
Кримски мост је привремено затворен, чује се сирена за ваздушну опасност, саопштио је оперативни штаб Крима.
22:23 20.07.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на читавој територији Украјине, показују подаци украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
22:01 20.07.2023
Испоруке америчких ловаца Ф-16 у Украјину могле би да почну крајем ове године, али је мало вероватно да ће они изменити ток сукоба, рекао је координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
Како је додао, украјинским снагама је најпотребнија артиљерија.
21:51 20.07.2023
19:57 20.07.2023
Бела кућа је потврдила да је Украјина почела да користи касетну муницију коју су испоручиле САД пре седам дана.
„Испоручили смо их тамо што је пре могуће“, изјавио је Џон Кирби, портпарол Беле куће.
Како се наводи, Кијев користи муницију ефикасно и на „прихватљив начин“.
18:51 20.07.2023
Крстареће ракете Оникс - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Специјална операција у Украјини
Руске ракете „оникс“ неухвативе за украјинску ПВО
18:50 20.07.2023
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ предложио је да се Украјини издваја пет милијарди евра годишње из Европског фонда за мир као војна помоћ у наредне четири године.
„Предложили смо да се направи посебна ставка у Европском мировном фонду како би се обезбедило до пет милијарди евра годишње у наредне четири године за потребе одбране Украјине“, рекао је Борељ после редовног састанка министара спољних послова ЕУ у четвртак у Бриселу.
Он је додао да ће ово питање бити детаљно размотрено на неформалном министарском састанку ЕУ у Шпанији.
18:45 20.07.2023
Експерти Међународне агенције за атомску енергију извршили су додатне инспекције у Запорошкој нуклеарној електрани прошле недеље и нису пронашли тешку војну технику, експлозив нити мине, наводи се у саопштењу генералног директора агенције Рафаела Гросија.
Напомиње се да запослени у ИАЕА још нису добили приступ крововима реактора, али га и даље траже.
Напомиње се да су додатне инспекције обављене од 17. до 18. јула.
16:55 20.07.2023
САД су увеле санкције генералном директору концерна Калашњиков Владимиру Лепину и још једном самој компанији, саопштио је Стејт департмент.
Како је саопштено, Лепин је уврштен на листу санкција као руководилац предузећа које је подвргнуто ограничењима, а сам концерн је поново уврштен на листу као „лидер у производњи аутоматског и снајперског оружја у Русији“.
„Калашњиков” је уврштен на санкционе листе 2015. године, прецизирала је служба.
16:44 20.07.2023
Канада је увела санкције против Министарства културе Русије и Министарства науке Русије, саопштило је Министарство иностраних послова Канаде.
Између осталог, на санкционом списку нашли су се режисер Никита Михалков, певачица Валерија, певач Киркоров, продуцент Јосиф Пригпожин.
16:36 20.07.2023
Министарство финансија САД проширило је листу санкција против више десетина физичких и правних лица Руске Федерације.
Санкције су уведене заменицима министра Алексеју Кудрину, АД „Курганприбор“, Климовскиј фабрици кертриџа, Центру за ласерске системе и комплексу „Астрофизика“.
САД су прошириле листу санкција против Руске Федерације за 95 правних лица и 14 бродова. Ново проширење санкција погодило је истраживачке институте, предузећа одбрамбене индустрије, банке и приватне компаније.
Такође, САД су увеле ограничења и против предузећа у Киргистану.
16:32 20.07.2023
Дан ратне морнарице Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински генерал признао надмоћ руске војске у различитим правцима
14:23 20.07.2023
Министарство одбране Украјине саопштило је да је у североистоичном делу Црног мора и Керч-Еникалском каналу од 20. јула од 05.00 часова забрањена пловидба.
У саопштењу се истиче да ће све бродове који буду пловили Црним морем према руским лукама посматрати као пловила са војном робом.
14:13 20.07.2023
ПВО је оборила дрон у централном делу Крима, нема повређених ни штете, саопштио је на Телеграм каналу први човек републике Сергеј Аксјонов.
„У централном делу Крима оборена је непријатељска беспилотна летелица. Нема повређених ни штете. Молим све да остану прибрани и верују само званичним изворима информација“, написао је он.
13:41 20.07.2023
Најновије из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије наставиле су узвратне нападе на производне погоне и складишта за беспилотна пловила у области Одесе и у Одеској области;
Оружане снаге Русије одбиле су у краснолиманском правцу два напада Оружаних снага Украјине; Оружане снаге Русије спречиле су активност украјинске диверзантско-извиђачке групе у области насеља Ивановка у Харковској области;
Оружане снаге Русије уништиле су објекат инфраструктуре за гориво, као и складиште муниције Оружаних снага Украјине у области Николајева;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у правцу Красног Лимана готово 60 војника;
У правцу Красног Лимана уништена је диверзантско-извиђачка група Оружаних снага Украјине; Украјинска војска је у купјанском правцу током протеклог дана изгубила готово 110 војника;
Оружане снаге Русије одбиле су два непријатељска напада у јужнодоњецком правцу;
У запорошком правцу спречена су дејства две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије у доњецком правцу успешно су одбиле 16 напада Оружаних снага Украјине, укључујући у Клешчејевки у ДНР, ликвидирано је више од 210 војника Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије уништиле су чвориште за везу 110. механизоване бригаде и командни пункт 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
ПВО средства Русије током претходног дана пресрела су 7 пројектила „хајмарс“ и уништила 32 украјинска дрона;
Оружане снаге Русије уништиле су у херсонском правцу готово 45 војника и хаубицу Д-30 Оружаних снага Украјине, Украјинска војска је у јужнодоњецком и запорошком правцу током претходног дана изгубила готово 170 војника.
13:31 20.07.2023
Савет ЕУ је у четвртак продужио за још шест месеци, до 31. јануара 2024. године, економске санкције Русији, следи из саопштења Савета.
„Ове санкције, први пут уведене 2014. године... значајно су проширене од фебруара 2022. као одговор на агресију Русије на Украјину“, наводи се у саопштењу.
13:25 20.07.2023
Украјина је почела да примењује касетну муницију коју је добила од САД, пишу амерички медији позивајући се на украјинске изворе.
12:56 20.07.2023
У Украјини је тренутно блокирано 32 милиона тона жита након повлачења Русије из прехрамбеног споразума, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок по доласку на састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу.
Према њеним речима, последњих дана развила се ситуација „када је у Украјини задржано 32 милиона тона жита...“. Она је поново истакла да „глад и жито не треба користити као оружје“.
Истовремено, Бербокова је изјавила да је интензивиран рад са међународним партнерима на проналажењу опција за извоз житарица из Украјине.
„Стотинама хиљада, ако не и милионима људи хитно је потребно жито из Украјине, тако да заједно са свим нашим међународним партнерима радимо на томе да жито у Украјини не труне у силосима у наредних неколико недеља, већ да стигне до људи широм света којима је преко потребно“, истакла је она.
Бербокова је додала да је од самог почетка, „уз црноморску иницијативу, ЕУ је такође јачала солидарност у погледу железничког транспорта из Украјине“.
„И сада ћемо то заједно радити још интензивније“, закључила је она.
Бербокова је на крају истакла важност чињенице да на састанку поново учествују украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба и амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала